Laden...

Celstraf en behandeling voor verkrachting in Neerkant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor verkrachting in Neerkant
's-Hertogenbosch, 26 november 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 34-jarige man uit Neerkant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij verkrachtte in mei van dit jaar een vrouw die hij met een smoes zijn woning binnenlokte.

De verdachte sprake de vrouw 's avonds aan toen ze in de straat bij zijn woning fietste. Hij vroeg haar naar een cadeau te komen kijken dat hij voor zijn vriendin had gekocht. De vrouw wilde in eerste instantie niet naar binnen gaan waarop de verdachte zei dat hij de voordeur wel open zou laten. Eenmaal in de woning viel de deur dicht en bedreigde de verdachte de vrouw met een mes. Hij dwong haar naar zijn slaapkamer te gaan en op zijn bed te gaan liggen. Vervolgens moest de vrouw zich uitkleden, kleedde de verdachte zichzelf uit en dwong hij haar seksuele handelingen bij hem te verrichten.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte een ernstige inbreuk maakte op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Het was voor haar een zeer traumatische ervaring waarvoor zij nog altijd therapie volgt. De verdachte hield totaal geen rekening met de gevoelens van het slachtoffer en was uitsluitend gericht op de bevrediging van zijn seksuele behoeften. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Daarnaast is hij eerder voor geweldsdelicten veroordeeld.
Volgens een psycholoog is er bij de verdachte sprake van een cocaïneverslaving en een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken. Hoewel de rechtbank – anders dan de officier van justitie – de verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt, legt zij dezelfde straf op als de officier van justitie eiste. De rechtbank vindt een celstraf van 36 maanden passend. Aan het voorwaardelijke deel van de celstraf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich klinisch laten behandelen, krijgt hij een drugsverbod en mag hij 3 jaar geen contact zoeken met het slachtoffer. Daarnaast moet hij haar een schadevergoeding betalen van 5.373,93 euro.

Uitspraak