Laden...

Celstraf en behandeling voor winkeldiefstallen en poging tot inbraak in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en behandeling voor winkeldiefstallen en poging tot inbraak in Oss
's-Hertogenbosch, 30 april 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Oss veroordeeld voor een poging om in te breken in een woning en diefstallen uit supermarkten in zijn woonplaats. Hij krijgt een gevangenisstraf van 156 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Ook moet de verdachte zich laten behandelen voor zijn (verslavings)problematiek.

De verdachte sloeg eind december en januari jl. toe in twee supermarkten; hij haalde op de ene plek 24 pakken koffie weg en op de andere locatie nam hij samen met een medeverdachte levensmiddelen mee zonder te betalen. In diezelfde periode probeerde de verdachte een raam van een woning in Oss te forceren om binnen te komen, maar hij slaagde hier uiteindelijk niet in.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte waardevolle producten uit de winkels wegnam, in één geval waren ze daarvoor met zijn tweeën. Daarmee krijgen de winkeldiefstallen een professioneel karakter. Daarnaast probeerde hij in te breken. De woning waar hij dit wilde doen was op dat moment weliswaar niet bewoond, maar dit neemt niet weg dat dit voor de benadeelden materiële schade en overlast opleverde. De verdachte trok zich van dit alles niets aan en liet zich alleen leiden door financiële motieven. Verder weegt mee dat hij deze delicten in de proeftijd van een eerdere veroordeling pleegde. En ook eerder is de verdachte voor soortgelijke delicten veroordeeld.
De verdachte was tot voor kort kennelijk niet of onvoldoende bereid zijn crimineel gedrag te veranderen. Volgens de reclassering is de verdachte daartoe inmiddels wel bereid. De rechtbank legt daarom een deels voorwaardelijke celstraf op, zodat de verdachte kan laten zien dat hij zijn (verslavings)problematiek serieus wil aanpakken. Dit dient ook om hem ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat. Aan de voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij meewerken aan een opname in een zorginstelling en aan een ambulante behandeling en drugscontroles.

Uitspraak