Celstraf en contactverbod voor gooien van baksteen op auto

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en contactverbod voor gooien van baksteen op auto
's-Hertogenbosch, 20 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man uit Berghem veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling en vernieling. De man krijgt een gevangenisstraf van zestig dagen, waarvan 48 dagen voorwaardelijk.

De man gooide in juli 2014 van korte afstand een baksteen op de voorruit van de auto van een vrouw. De ruit versplinterde waardoor de vrouw glassplinters tegen haar gezicht kreeg.
De man beweerde de baksteen uit noodweer te hebben gegooid, omdat de vrouw al eerder op hem was ingereden. Zij zou ook nu richting hem hebben gestuurd.

 
De rechtbank verwerpt dit beroep op noodweer en oordeelt dat, als het al klopt wat de man beweert, niet aannemelijk is geworden dat sprake was van een zodanig dreigende situatie dat de man zich daartegen moest verdedigen. De man had zich in veiligheid kunnen brengen door een grasveld achter hem op te lopen. In plaats daarvan koos de man ervoor een baksteen op de voorruit van de auto te gooien.
 
Tussen het gezin van de verdachte en het gezin van de vrouw bestaan al lange tijd spanningen. Eerder zou de vrouw ruzie hebben gehad met de vrouw van de verdachte en haar hebben mishandeld. De rechtbank onderkent dat het erop lijkt dat de vrouw een aandeel heeft in de spanningen, maar dat de man toch gestraft moet worden. In dat oordeel heeft de rechtbank meegewogen dat de verdachte de vrouw bewust in gevaar bracht. De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke celstraf als bijzondere voorwaarde een contactverbod met een proeftijd van een jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten