Celstraf voor vrouw die zich probeerde aan te sluiten bij IS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor vrouw die zich probeerde aan te sluiten bij IS
's-Hertogenbosch, 19 juli 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige vrouw uit Eindhoven veroordeeld omdat ze probeerde zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Ze krijgt een gevangenisstraf van 413 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar.

De verdachte verliet in september 2016 haar familie en (toen) 8-jarige dochter zonder aankondiging. Ze vertrok naar Turkije en probeerde daar op verschillende momenten de grens met Syrië over te steken. De verdachte beschreef in onder meer een schrift dat thuis achterbleef en in brieven aan haar familie hoe ze zich verdiept had in de Islam. Ook sprak ze daarin haar voornemen uit zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS) en naar het kalifaat te gaan. De vrouw verbleef enige maanden in het grensgebied van Turkije en Syrië. Uiteindelijk werd ze op haar terugreis opgepakt bij de grens met Bulgarije en overgebracht naar Nederland.

Aansluiten bij IS

De rechtbank oordeelt dat de vrouw naar Syrië wilde reizen om zich aan te sluiten bij IS en daar te willen meehelpen aan de zijde van IS. Dat het niet is gelukt om de grens met Syrië over te steken, was buiten de wil van de verdachte om.

Terroristische organisatie

IS is een jihadi-salafistische terroristische organisatie die oproept tot het op gewelddadige wijze omverwerpen van bestaande (seculiere) regimes en tot gewapende strijd tegen ongelovigen en afvalligen. Het gaat hierbij om terroristische misdrijven van de ernstigste soort, die erop gericht zijn de staatsstructuren in Syrië en Irak te vernietigen en de bevolking in die landen, maar ook die in andere (vaak Westerse) landen zeer ernstige vrees aan te jagen. Gelet op de misdrijven waaraan IS zich structureel schuldig maakt en heeft schuldig gemaakt, moet het afreizen naar Syrië met het doel die misdrijven te begaan op krachtige wijze worden tegengegaan. Daarom is het voor de rechtbank van belang dat de strafdoelen van vergelding en afschrikking een bepalende rol spelen bij de keuze van de strafsoort en de hoogte van de op te leggen straf. Dat moet ook wanneer het – zoals hier – bij een poging is gebleven.
 
De rechtbank weegt bij de strafoplegging mee dat de vrouw tijdens de behandeling van de strafzaak onder meer heeft gezegd dat ze terugkijkend niet meer in dezelfde bewoordingen over IS zou schrijven, dat ze daar nu afstand van neemt. Daarin komt de verdachte oprecht over. De vrouw zegt dat zij een boek schreef en de voor haar belastende passages uit haar geschriften enkel aan een fictief personage zijn toe te schrijven en niet haar gedachtengoed vertegenwoordigden. Dat gelooft de rechtbank niet en daarmee neemt de verdachte onvoldoende verantwoordelijkheid voor haar handelen. Dit maakt dat de rechtbank enige zorg heeft dat de vrouw een mogelijke terugval krijgt in het radicale denken en de daarop gebaseerde beslissingen, ook al schat de reclassering de kans op herhaling als laaggemiddeld in.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de vrouw zich gedragen naar de voorschriften en aanwijzingen van de reclassering, meewerken aan gesprekken met een islamdeskundige/theoloog en mag ze Nederland niet verlaten zonder toestemming van de reclassering. De rechtbank legt deze voorwaarden op om te voorkomen dat de verdachte opnieuw in de fout gaat.

Uitspraak

Meest gelezen berichten