Laden...

Celstraffen tot 7 jaar voor plofkraken in Maren-Kessel en Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 7 jaar voor plofkraken in Maren-Kessel en Eindhoven
's-Hertogenbosch, 13 juli 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 24-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. De man was leider van een criminele organisatie die onder meer plofkraken pleegde bij banken in Maren-Kessel en Eindhoven.

Bij de plofkraken werd de geldautomaat opgeblazen door brandbaar gas de geldkluis in te laten stromen en dit dan te ontsteken. Daarna werden de geldcassettes uit de geldkluis  weggenomen. Bij de plofkraak in Maren Kessel in 2012 waren de weggenomen geldcassettes leeg. Bij de plofkraak in Eindhoven in 2013 zat er ruim 194.000 euro in de cassettes.
Bij beide incidenten werd een grote ravage aangericht. De leider trof samen met anderen ook enkele maanden lang voorbereidingen voor het plegen van plofkraken op andere locaties. Bovendien waste hij 62.000 euro contant geld wit. Dit bedrag moet hij nu terugbetalen aan de Staat.
 
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de mannen alleen uit waren op het buitmaken van zoveel mogelijk geld. Ze hielden geen rekening met het gevaar voor de directe omgeving bij het tot ontploffing brengen van de geldautomaten. De leider is na de plofkraak in Maren-Kessel opgepakt en enkele maanden later vrijgekomen uit zijn voorarrest in afwachting van zijn berechting. Dat weerhield hem er niet van weer een plofkraak te plegen en andere plofkraken voor te bereiden. Het geeft volgens de rechtbank aan hoe weinig de man zich aantrekt van de grote materiële en financiële schade die hij de maatschappij bezorgt. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan. Bovendien was hij de spil waar alles om draaide. De rechtbank legt hem daarom de langste celstraf op.
De verdachte moet de bank in Maren-Kessel een schadevergoeding betalen van 22.891,13 euro. De bank in Eindhoven had geen verzoek om schadevergoeding ingediend.

11 andere verdachten

In deze strafzaak stonden nog 11 verdachten terecht. Zij werden ervan verdacht in 2013 samen met de hoofdverdachte plofkraken te hebben voorbereid en betrokken te zijn bij de plofkraak in Eindhoven. 3 verdachten uit ’s-Hertogenbosch en Sint-Oedenrode krijgen celstraffen variërend van 18 tot 30 maanden voor hun betrokkenheid bij het plofkraken, terwijl 3 verdachten zijn veroordeeld voor andere feiten (witwassen en verboden wapenbezit) en straffen kregen variërend van een geldboete tot 15 maanden celstraf. De 5 andere verdachten zijn vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

De rechtbank had de verdachten van de plofkraak in 2012 al in mei 2014 deels veroordeeld en deels vrijgesproken.

Uitspraken