Laden...

Celstraffen voor handel in vuurwapens en drugs in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor handel in vuurwapens en drugs in Oss
's-Hertogenbosch, 14 december 2022

De rechtbank Oost-Brabant heeft 6 verdachten veroordeeld die zijdelings betrokken waren bij 'operatie Alfa'. De mannen zijn veroordeeld voor wapenhandel en uiteenlopende drugsdelicten en krijgen gevangenisstraffen tot 40 maanden. 

De politie startte vanaf februari 2017 verschillende onderzoeken naar de activiteiten van een familie uit Oss. De rechtbank veroordeelde in september 2021 al een groot aantal verdachten uit één van de onderzoeken. Vandaag deed de rechtbank uitspraak in de strafzaken van 6 andere verdachten die tijdens deze onderzoeken naar voren kwamen. 

Wapenhandel en drugsdelict

Bij één van de onderzoeken kwam een 38-jarige man uit Berg en Dal in beeld. Hij hield zich tussen maart en oktober 2019 bezig met de handel in vuurwapens en munitie en fungeerde daarbij als een soort tussenpersoon. De verdachte maakte in die rol in wezen deel uit van de criminele organisatie van de familie uit Oss. Daarnaast was hij tussen december 2018 en oktober 2019 actief met voorbereidings- en bevorderingshandelingen voor de productie en handel in harddrugs als MDMA, metamfetamine en amfetamine. Hij voerde onder meer gesprekken en onderhandelingen over de beschikbaarheid, vraagprijs en levering van de drugs. De rechtbank veroordeelt deze verdachte tot een celstraf van 40 maanden. 

Zeecontainers

In een ander onderzoek kwamen 3 andere verdachten bij de politie op de radar. Zij hadden op het terrein van een transportbedrijf in Berghem materialen voor de productie van drugs opgeslagen in zeecontainers. De politie trof onder meer ketels, jerrycans, gasflessen, maatbekers en chemicaliën als zwavelzuur, zoutzuur en methanol aan. Met alle aangetroffen materialen zou zo'n 2.400 kilo amfetaminepasta gemaakt kunnen worden. Mannen van 34 en 51 jaar uit Oss verplaatsten deze materialen tussen juni en november 2019 en hadden daarover contact en maakten afspraken met medeverdachten.
Ze krijgen een celstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De derde verdachte, een 50-jarige man uit Oss, deed ditzelfde tussen augustus en november 2019. De rechtbank legt hem een celstraf op van 18 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Schuur en zoutzuur

Een 38-jarige Ossenaar kwam in beeld omdat hij zijn schuur (gelegen in een woonwijk) gebruikte voor de opslag van drugsgerelateerde spullen. De politie trof in oktober 2018 ongeveer 80 kilo amfetamineolie en 1,5 kilo amfetaminepasta aan. De verdachte wist dat er drugs in zijn schuur lagen en had een actieve en essentiële rol bij de opslag daarvan. Hij krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Lith tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij zat in mei 2020 in een bestelbus waarin jerrycans met in totaal zo'n 720 liter zoutzuur stonden. 

Bedoeld om te doden

Bij het bepalen van de straf van de man uit Berg en Dal houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat hij zich bezighield met de handel in automatische vuurwapen en andere zware wapens en munitie. Het ging om aanvalswapens die stuk voor stuk waren bedoeld om te doden. De handel in dit soort wapens vergroot de maatschappelijke onveiligheid. De hoeveelheid en intensiteit van de gesprekken waarin de verdachte en de criminele organisatie spraken, samen met het gemak waarmee zij de vuurwapens ter hand namen en uitprobeerden, geeft een schrikbarende inkijk in hun wereld.

Alle verdachten hielden zich bezig met drugsdelicten. Het is algemeen bekend dat harddrugs grote gezondheidsrisico's met zich brengen voor de gebruikers ervan. Ook vormt de productie en handel in harddrugs het werkterrein van (inter)nationale criminele organisaties, die daarmee grote winsten maken en die ter bescherming het gebruik van extreem geweld bepaald niet schuwen. Daarbij veroorzaken de ongecontroleerde opslag van chemicaliën en de dumpingen van drugsafval grote veiligheidsrisico's. Anders dan de verdediging verzocht, legt de rechtbank alle verdachten onvoorwaardelijke celstraffen op, tot 40 maanden. 

Uitspraken