Laden...

Celstraffen voor vecht- en steekpartij na salsafeest in ’s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen voor vecht- en steekpartij na salsafeest in ’s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 03 september 2015
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 36-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag. Een 22-jarige stadsgenoot krijgt een celstraf van 120 dagen, waarvan 18 dagen voorwaardelijk, voor het plegen van openlijk geweld.
 

De mannen bezochten afgelopen 21 februari samen een salsafeest in de Maaspoorthal in ’s-Hertogenbosch. Ze kregen ruzie met een man die flyers aan het uitdelen was toen ze het feest verlieten. Er brak een vechtpartij uit waarbij de 22-jarige man het slachtoffer sloeg en hem naar de grond trok. De 36-jarige man stak het liggende slachtoffer met een mes in zijn achterhoofd en hals. Hij raakte geen vitale delen, maar het slachtoffer liep wel steekwonden op.
Volgens de officier van justitie was er ook een derde man uit ’s-Hertogenbosch betrokken bij de vechtpartij. De rechtbank spreekt hem bij gebrek aan bewijs vrij van het plegen van openlijk geweld omdat onduidelijk is gebleven wat hij zou hebben gedaan. In elk geval heeft hij de ruzie proberen te sussen.
 
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat beide mannen er niet voor zijn teruggeschrokken om bij een ruzie geweld te gebruiken. Ook zijn beide mannen al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. De 22-jarige man heeft weliswaar niet gestoken, maar leverde wel een grote bijdrage aan de vechtpartij waarbij het slachtoffer werd gestoken. Mede door die verdachte is de ruzie geëscaleerd en volledig uit de hand gelopen.
De 36-jarige man heeft een persoonlijkheidsstoornis en is alcoholverslaafd. De rechtbank beschouwt hem als verminderd toerekeningsvatbaar. Aan het voorwaardelijke deel van zijn straf koppelt de rechtbank enkele bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich laten behandelen op een forensische afdeling en na die behandeling moet hij intensieve begeleiding en hulp krijgen. Bij de 22-jarige man is sprake van een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens. Hij is daardoor ook verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank koppelt aan zijn voorwaardelijke celstraf onder meer de bijzondere voorwaarde dat hij zich moet laten behandelen bij een forensische zorginstelling en ambulant moet laten begeleiden.

Uitspraken