Laden...

Gemeente mocht ambtenaar niet ontslaan voor plichtsverzuim

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gemeente mocht ambtenaar niet ontslaan voor plichtsverzuim
's-Hertogenbosch, 27 september 2016

Een 64-jarige ambtenaar van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten had niet vanwege plichtsverzuim ontslagen mogen worden door zijn werkgever. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant.

Een onderzoeksbureau deed eind 2014 bij de gemeente onderzoek naar een collega van de man vanwege mogelijke integriteitsschendingen. Het bureau rapporteerde daarbij ook over handelingen van de man. Naar aanleiding daarvan ontsloeg de gemeente de man in april vorig jaar omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zeer ernstig plichtsverzuim.

De rechtbank oordeelt dat de ambtenaar inderdaad plichtsverzuim heeft gepleegd. De man had namelijk zelf onderzoek gedaan naar een collega van wie hij vermoedde dat hij niet integer handelde, in plaats van naar een vertrouwenspersoon te stappen.

Volgens de rechtbank mocht de gemeente de ambtenaar daarom disciplinair straffen. Toch stelt de rechtbank dat ontslag een te zware sanctie is voor dit plichtsverzuim. Het onderzoek dat de man uitvoerde was namelijk beperkt van omvang en het is onwaarschijnlijk dat het aanzien van de gemeente in ernstige mate geschaad zou zijn. Daarnaast telt mee dat de man al sinds 1975 bij de gemeente werkt.

De rechtbank maakt het ontslag van de man wegens plichtsverzuim daarom ongedaan. De gemeente mag de man echter wel ontslaan vanwege verstoorde verhoudingen. De gemeente heeft daarbij toegezegd dat de man dan een garantie op een werkloosheidsuitkering heeft plus een aanvullende uitkering. De rechtbank laat in het midden of de man ook recht heeft op een zogeheten nawettelijke uitkering, zoals hijzelf stelt. Omdat hij over een jaar pensioengerechtigd is en een arbeidsverleden van ruim 39 jaar heeft, komt hij hiervoor niet in aanmerking en dus hoeft de rechtbank daar geen oordeel over te geven.

Uitspraken