Laden...

Gevangenisstraf voor bedreiging ex en aanrijden politieauto

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gevangenisstraf voor bedreiging ex en aanrijden politieauto
's-Hertogenbosch, 19 oktober 2015

Een 54-jarige man uit Hapert krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk voor het bedreigen van zijn ex-vriendin en het inrijden op een politieagent. Dat besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De verdachte was het er in april 2015 mee oneens dat zijn toenmalige vriendin hun relatie beëindigde. Hij pakte de vrouw op straat in Bladel vast, trok haar haar woning in en hield haar dreigend een mes voor. Hij zei tegen haar dat hij het leven niet meer zag zitten en er samen met haar uit wilde stappen.

De man vertrok en werd later door de politie aangetroffen op een parkeerplaats. Toen hij de parkeerplaats wilde verlaten reed hij in de richting van een agent, maar gooide zijn stuur op ongeveer 12-15 meter afstand om. De verdachte verklaarde dat hij de agent niet iets aan wilde doen en ook nooit de intentie had de agent te bedreigen. Volgens de rechtbank heeft de verdachte niet het opzet gehad om de agent te doden of te bedreigen. Zijn rijrichting werd bepaald door de uitgang van de parkeerplaats en niet de aanwezigheid van de agent. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van poging doodslag en poging zware mishandeling op deze politieagent. De rechtbank acht wel bewezen dat de verdachte een andere politieagent heeft bedreigd door met zijn auto tegen het politievoertuig, waarin de politieagent zat, te rijden.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de bedreiging voor zijn ex-vriendin een bijzonder angstige ervaring voor haar moet zijn geweest. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de aanrijding veel indruk heeft gemaakt op de agent. Ook weegt mee dat deskundigen (een psychiater en een psycholoog) de kans op herhaling als hoog inschatten en dat zij de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar achten. De rechtbank koppelt een aantal bijzondere voorwaarden aan de voorwaardelijke celstraf.  Zo moet de verdachte zich tijdens zijn proeftijd van 2 jaar ambulant laten behandelen voor zijn psychische problematiek en mag hij geen contact opnemen met zijn ex-vriendin. De rechtbank veroordeelt de man daarnaast tot het betalen van een schadevergoeding van 1223,49 euro aan zijn ex en 250 euro aan de agent.

Uitspraken