Laden...

Illegaal online gokken: Celstraffen, taakstraffen en geldboetes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Illegaal online gokken: Celstraffen, taakstraffen en geldboetes
's-Hertogenbosch, 20 december 2018

Een groot aantal verdachten is vandaag veroordeeld voor onder meer het vormen van een criminele organisatie die via internet illegaal gokspellen aanbood in Nederland. Ook wasten de verdachten bedragen van 50.000 euro tot ruim 100 miljoen euro wit. Ze krijgen geldboetes, taakstraffen en gevangenisstraffen tot 2 jaar opgelegd.

Het onderzoek “Rykiel” startte in mei 2012, nadat het Openbaar Ministerie (OM) informatie had ontvangen dat één van de hoofdverdachten zich onder meer bezighield met het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland. Dat is in ons land verboden. Het OM bracht uiteindelijk 31 verdachten - waaronder 13 bedrijven - voor de rechter voor overtreding van de Wet op de kansspelen, deelneming aan een criminele organisatie, witwassen en het maken en gebruiken van valse facturen en valse contracten. 

De rechtbank behandelde de strafzaak in 24 zittingsdagen. Zij acht bewezen dat de 3 hoofdverdachten, de leidinggevenden van de gok-organisatie, hun werknemers en financiële adviseurs samen met een ontwikkelaar van spelsoftware, een criminele organisatie vormden die via het internet illegaal gokspellen aanbood in Nederland. De rechtbank veegt het verweer van de verdachten dat het aanbieden van gokspellen in Nederland niet (langer) strafbaar is vanwege maatschappelijke en juridische ontwikkelingen, van tafel. De rechtbank oordeelt verder dat via (buitenlandse) rechtspersonen een schijnconstructie is opgezet om te verbergen dat in Nederland online gokspellen werden aangeboden. Dat gebeurde ook om de bron en de bestemming van de geldstromen te verbergen; mede door gebruik te maken van valse facturen en valse contracten.

De schijnconstructie werd door de verdachten ook gebruikt om hun illegaal verkregen geld wit te wassen. Dit ging om bedragen tot ruim 100 miljoen euro. De moeder van één van de hoofdverdachten maakte zich eveneens schuldig aan witwassen. De partners van 2 van de hoofdverdachten worden veroordeeld voor het profiteren van het verdiende geld, de derde partner wordt - net als een aantal werknemers van het bedrijf - vrijgesproken van betrokkenheid vanwege gebrek aan bewijs.

Tot 2 jaar cel en 100.000 euro geldboete

De rechtbank veroordeelt de 3 hoofdverdachten tot celstraffen van 2 jaar, 2 jaar en 16 maanden onvoorwaardelijk. Daarnaast krijgen zij ieder een geldboete van 100.000 euro. Eén van de mannen mag bovendien 3 jaar niet in de kansspelindustrie werken. Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank rekening met de omstandigheid dat het bijna 5 jaar heeft geduurd - sinds de aanhouding van de verdachten in november 2013 - dat de zaak door het OM inhoudelijk voor de rechter is gebracht.
De overige verdachten worden door de rechtbank veroordeeld voor onder meer deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. Het aantal delicten en de zwaarte daarvan wisselt per verdachte. De werknemers, moeder en partners van de hoofdverdachten krijgen voornamelijk (forse) taakstraffen, soms met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Aan de rechtspersonen worden geldboetes opgelegd tot 20.000 euro. De ontwikkelaar van spelsoftware en de financiële adviseurs van het bedrijf krijgen celstraffen tussen de 7 en 12 maanden met daarbij een geldboete van 50.000 euro voor de ontwikkelaar. De financiële adviseurs krijgen bovendien een beroepsverbod voor 3 jaar.

Vrijspraak advocaat

De rechtbank spreekt de advocaat van de organisatie vrij. Het OM beschuldigde haar van het overtreden van de Wet op de kansspelen, het deelnemen aan de criminele organisatie, witwassen en het opmaken van valse contracten. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de advocaat zich hieraan daadwerkelijk schuldig maakte.

Uitspraken