Laden...

Jarenlange celstraffen voor drugshandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jarenlange celstraffen voor drugshandel
's-Hertogenbosch, 08 maart 2019

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt 8 mannen voor grootschalige handel in cocaïne. Ze krijgen gevangenisstraffen variërend van 4,5 jaar tot 8 jaar.

Undercoveractie

Justitie kwam een 61-jarige man uit St. Willebrord op het spoor vanwege een verdenking van drugshandel. In dezelfde periode zetten de Belgische autoriteiten een infiltratietraject in om de criminele handel en wandel van een Belg in kaart te brengen. Deze Belgische man stelde op enig moment aan een undercoveragent voor om hem in contact te brengen met de 61-jarige man. De man uit St. Willebrord zou een partij van 50 kilo cocaïne kunnen leveren.

Foto ter illustratie

De ontmoeting tussen de mannen was in oktober 2017 in Zegge in West-Brabant. Tijdens die ontmoeting werd gesproken over de partij cocaïne. Bij de daaropvolgende ontmoetingen kwamen de 7 andere verdachten in beeld. Uit de bewijzen blijkt dat tijdens die ontmoetingen afspraken werden gemaakt over de prijs, de wijze en locatie van de levering en ook over de bestemming van de cocaïne (Engeland). In december 2017 kwam het in Den Haag uiteindelijk tot een definitieve deal en kochten undercoveragenten voor 260.000 euro 10 kilo cocaïne van de verdachten. Ook hadden de verdachten nog eens 20 kilo cocaïne bij zich om nog te verkopen. Een laatste deel van 20 kilo zou later volgen.

Rollen

Volgens de rechtbank was de 61-jarige man de spil in het geheel. Hij heeft de koper en verkoper van de cocaïne bij elkaar gebracht en de eerste afspraken gemaakt over de deal. Ook was hij bij alle 6 ontmoetingen aanwezig. Hij was al eerder tot een lange gevangenisstraf veroordeeld voor drugsfeiten. De rechtbank veroordeelt hem nu tot een celstraf van 8 jaar.
Een 47-jarige man uit Achtmaal was de rechterhand van de 61-jarige verdachte. Hij werd al snel in de deal betrokken en benaderde leveranciers voor de drugs. Bovendien was hij in het bezit van een geladen vuurwapen. Hij krijgt een celstraf van 7 jaar.
Een 58-jarige Haagse man kwam vanaf de vijfde ontmoeting in beeld. Hij was de ‘manager’ van het huis waar de drugs zijn getest en deels zijn overgedragen. Zijn straf valt hoger uit, omdat hij twee keer eerder tot langdurige celstraffen is veroordeeld voor drugsfeiten. Hij krijgt een celstraf van 7,5 jaar.
Mannen van 42, 45 en 50 jaar uit Rotterdam en een andere 58-jarige man uit Den Haag krijgen celstraffen van ieder 6 jaar voor hun aandeel in de deal. Een 48-jarige man uit Den Haag die de cocaïne aanvoerde en het geld na de drugsdeal wegbracht, krijgt een celstraf van 4,5 jaar.

Ondermijning

De rechtbank vindt in zeven van de acht zaken de straf die de officier van justitie eiste, te laag. Bij het bepalen van de straffen hield de rechtbank er rekening mee dat de verdachten betrokken waren bij grootschalige drugshandel. Het is algemeen bekend dat harddrugs ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van drugsgebruikers. Bovendien werkt drugshandel ontwrichtend voor de maatschappij. Drugsdelicten liggen vaak aan de basis van gedrag dat wordt aangeduid als ‘ondermijning’. De verdachten trokken zich niets aan van de belangen van de maatschappij of van anderen, maar waren puur uit op financiële winst. De rechtbank ziet al met al aanleiding om langdurige vrijheidsbenemende straffen op te leggen aan alle verdachten.

Uitspraken