Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de jongen zijn moeder levensgevaarlijk heeft verwond met een mes. Niet alleen heeft de jongen haar lichamelijk letsel toegebracht, maar haar ook groot psychisch leed aangedaan zoals bleek uit de slachtofferverklaring van de vrouw.
De jongen was destijds pas 13 jaar oud. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de inmiddels 14-jarige verdachte en de adviezen van een psycholoog en de Raad voor de Kinderbescherming (Raad). Zo constateert de rechtbank onder meer op basis van het psychologisch rapport dat het steekincident niet los valt te zien van de gevolgen die de echtscheiding van zijn ouders had voor de jongen. De jongen was in een sociaalmaatschappelijk isolement terechtgekomen vooral door toedoen van zijn vader. Dat houdt ook verband met zijn handelen. Daarnaast hebben de ouders volgens de Raad een onvoldoende stabiele en emotioneel veilige basis kunnen bieden.
De maximale celstraf voor een verdachte tot 16 jaar is één jaar jeugddetentie. En bij minderjarigen wordt, veel meer dan bij het strafrecht voor volwassenen, rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en wat de straf betekent voor zijn persoonlijke ontwikkeling.
Al met al vindt de rechtbank een jeugddetentie van 360 dagen op zijn plaats en worden 170 dagen daarvan voorwaardelijk opgelegd. Die deels voorwaardelijke straf legt de rechtbank op om de jongen ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan en om ervoor te zorgen dat hij behandeling krijgt.