Laden...

Kansspelautoriteit mocht gokvergunning voor Bosch' kansspelbedrijf niet weigeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Kansspelautoriteit mocht gokvergunning voor Bosch' kansspelbedrijf niet weigeren
's-Hertogenbosch, 29 februari 2024

De Kansspelautoriteit (Ksa) mag geen monopolie hanteren bij het verlenen van vergunningen voor het organiseren van kansspelen als krasloten, sportweddenschappen en lotto's. De instantie weigerde onterecht een vergunningaanvraag van het Bossche kansspelbedrijf JVH om deze kansspelen óók te mogen organiseren. Dat oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. 

Om criminaliteit tegen te gaan, gokverslaving te voorkomen en consumenten te beschermen geldt in Nederland een zogeheten éénvergunningstelsel voor het organiseren van de instantloterij (krasloten), sportweddenschappen en de lotto. In Nederland is die vergunning door de Kansspelautoriteit verleend aan Lotto B.V. 

JVH wil ook deze kansspelen organiseren. Daarom vroeg het bedrijf daarvoor vergunningen aan bij de Ksa. De aanvraag werd echter geweigerd, omdat die vergunningen volgens de Ksa maar aan één bedrijf kunnen worden verleend, en dat is al gebeurd. JVH legde zich daar niet bij neer en stapte naar de bestuursrechter. 

Oordeel

Een éénvergunningstelsel beperkt het Europese vrije verkeer van diensten, omdat er geen andere aanbieders kunnen zijn dan de houder van die ene vergunning. Die beperking kan onder voorwaarden echter zijn toegestaan. Daarvoor moet het huidige stelsel wel 'horizontaal consistent' zijn. Dat houdt in dat uit een vergelijking tussen de verschillende kansspelen en de daarvoor geldende vergunningstelsels moet blijken dat de doelen van het kansspelstelsel op coherente en systematische wijze worden nagestreefd.

De rechtbank oordeelt dat daarvan geen sprake is. Zo blijkt uit onderzoek van de Ksa dat door het openstellen van de online kansspelmarkt in april 2021 het aantal mensen dat online gokt, (fors) is gegroeid. Liefst 61% van de mensen die nu bij legale aanbieders spelen, gokten eerder niet. Dat betekent dus dat deze mensen door de openstelling wél zijn gaan gokken. Die ontwikkeling staat volgens de rechtbank haaks op de doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid. Ook brengt de hoeveelheid reclame voor online gokken het beleidsdoel tot het tegengaan van kansspelverslaving in gevaar. Dit maakt dat er signalen zijn die vragen om bijsturing op consumentenbescherming en het voorkomen van kansspelverslaving.

Volgens de rechtbank maakt de Ksa verder niet aannemelijk dat een éénvergunningstelsel voor het organiseren van de instantloterij, sportweddenschappen en lotto's onder het huidige kansspelbeleid nog noodzakelijk is. Ook daarom had de Ksa de vergunningaanvragen van JVH niet mogen weigeren, omdat ze al zijn verleend aan Lotto B.V.
De rechtbank realiseert zich dat dit ertoe kan leiden dat meer aanbieders over een vergunning kunnen beschikken en dat daarmee ook een groter aanbod van kansspelen kan ontstaan. Het is nu aan de wetgever om in het licht van de huidige tijdsgeest, de openstelling van de online kansspelmarkt en de feitelijke effecten daarvan, de verstoorde balans in het Nederlandse kansspelbeleid te herstellen. De huidige onbalans mag niet voor rekening van JVH komen.

Uitspraak