Laden...

Liquidatie Eindhoven: mannen en vrouw krijgen celstraffen van 18 en 19 jaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Liquidatie Eindhoven: mannen en vrouw krijgen celstraffen van 18 en 19 jaar
's-Hertogenbosch, 11 juni 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige vrouw en haar 27-jarige vriend uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het medeplegen van moord op de toenmalige partner van de vrouw. Een 26-jarige en 27-jarige man uit Eindhoven krijgen respectievelijk 18 en 19 jaar celstraf voor hun aandeel in de liquidatie.

Kogels

De man kwam in februari vorig jaar 's avonds thuis en parkeerde zijn auto voor de deur van zijn woning in Eindhoven. Vlak nadat hij uitstapte, losten de 26-jarige en 27-jarige man meerdere schoten op het slachtoffer. Hij werd door 7 kogels geraakt en overleed later in het ziekenhuis. De daders gingen er op een scooter vandoor.

Contact

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat de schutters vóór en vlak na het schietincident veelvuldig telefonisch contact hadden met de partner van het slachtoffer en haar geheime nieuwe vriend. Het contact tussen het viertal had plaats met geheime telefoons. Ook bleek dat een van de schutters de dag na de liquidatie naar Turkije was vertrokken en boos terugkwam, omdat de vrouw had verzuimd op tijd te betalen. Deze betaling vond later alsnog plaats.

Bewijs

De rechtbank acht bewezen dat de 4 betrokken zijn bij de liquidatie. De vrouw bevond zich op het moment van het schietincident in haar woning. Haar nieuwe vriend zat met vrienden in een café. Zij waren dus niet fysiek betrokken bij de liquidatie, maar speelden wel een bepalende rol. Uit de betalingen blijkt dat de vrouw de opdracht gaf tot de liquidatie. De 27-jarige vriend van de vrouw was de schakel tussen haar en de schutters, die hij beiden kende.

Zwijgrecht

De 3 mannen beriepen zich tijdens het hele strafproces op hun zwijgrecht. Ook de vrouw koos er veelal voor geen uitleg te geven en gestelde vragen niet te beantwoorden. Dit zwijgen draagt bij aan de overtuiging van de rechtbank dat het viertal als medepleger betrokken is bij de liquidatie. De rechtbank voelt zich in dit oordeel gesterkt door de motieven van de vrouw: de beklemmende relatie met het slachtoffer, de angst voor de man, haar overspelige relatie met de 27-jarige man en een levensverzekering die 250.000 euro zou uitkeren waardoor een einde zou komen aan haar grote financiële problemen.

Andere misdrijven

De Eindhovense maakte zich naast het medeplegen van moord ook schuldig aan valsheid in geschrift. Ze vroeg vóór de liquidatie op naam van haar toenmalige partner een levensverzekering voor hem aan. Deskundigen stelden dit aan de hand van vergelijking van handschrift en handtekeningen vast.
Haar nieuwe vriend wordt naast het medeplegen van moord ook schuldig bevonden aan de handel in cocaïne. De andere 27-jarige man werd ook nog veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit.

Doelbewust

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de 4 verdachten zeer planmatig te werk zijn gegaan bij de liquidatie. Van handelen in een opwelling was geen sprake; de vrouw koos er doelbewust voor een einde te maken aan het leven van haar levenspartner. De anderen hebben haar daarbij geholpen. De verdachten hebben de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar en diep leed aangedaan. De rechtbank houdt er ook rekening mee dat een dergelijke liquidatie tot maatschappelijke onrust en tot een angstig en onveilig gevoel bij burgers leidt. De 27-jarige schutter krijgt een jaar extra celstraf bovenop de 18 jaar voor het medeplegen van moord, omdat na zijn aanhouding bij hem een verboden vuurwapen werd aangetroffen. Dit was overigens niet het moordwapen, dat is nooit gevonden.

Uitspraken