Laden...

Man en vrouw veroordeeld voor reeks bedrijfsinbraken in Brabant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man en vrouw veroordeeld voor reeks bedrijfsinbraken in Brabant
's-Hertogenbosch, 14 mei 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 36 maanden. Hij pleegde 7 inbraken in bedrijfsruimtes op diverse plaatsen in Brabant, deed een poging daartoe en nam kleding weg uit een winkel. 5 van die inbraken en de poging daartoe pleegde hij samen met een 29-jarige vrouw. Zij krijgt 14 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast zijn beide verdachten veroordeeld voor opzetheling van gestolen kentekenplaten.

De 44-jarige man (zonder vaste woon- en verblijfplaats) en de 29-jarige vrouw (uit Knegsel) pleegden in september en oktober 2018 5 inbraken in bedrijfsruimtes en deden een poging daartoe. Ze namen geld weg bij een lunchroom in Eindhoven, geld, telefoons en tablets bij een bedrijf in Reusel en onder meer geld bij een café en ander bedrijf in Best. Ook namen ze kassaladen en geld weg van een bedrijf in Eindhoven en bij een dierenartsenpraktijk een mobiele telefoon. De man en vrouw opereerden telkens nagenoeg op dezelfde manier. Zo deden ze een voorverkenning op de diverse plaatsen, reden ze met een auto achteruit tegen het pand om de toegang te forceren en gebruikten ze op die auto valse kentekens of schermden ze het kenteken af. De rechtbank veroordeelt de man daarnaast voor 2 soortgelijke inbraken in bedrijfsruimtes in Casteren en Lage Mierde en een diefstal uit een winkel in Uden.

Straffen

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat ze zich in iets meer dan een maand tijd schuldig maakten aan een reeks inbraken en de heling van gestolen kentekenplaten. Ze gingen georganiseerd te werk. Bovendien was hun handelwijze uiterst brutaal door niet alleen ‘s nachts maar ook in de vroege ochtend ruiten te vernielen en met grof geweld deuren te forceren terwijl er soms omstanders waren. Dergelijk handelen veroorzaakt veel onrust in de samenleving. Weliswaar was de buit telkens betrekkelijk gering, maar daar staat tegenover dat door de braak wel veel schade en overlast aan de slachtoffers is toegebracht. Ook de heling vindt de rechtbank ernstig, omdat het diefstal bevordert. Het rijden met gestolen kentekenplaten kan bovendien gebruikt worden voor het plegen van misdrijven en de verdachten deden dat ook.
De rechtbank weegt voor de strafbepaling van de man mee dat hij eerder veelvuldig voor soortgelijke feiten is veroordeeld en desondanks niet bereid is zijn criminele gedrag te veranderen. Bij het bepalen van de straf voor de vrouw weegt de rechtbank mee dat er bij haar sprake is van psychische problematiek en een drugsverslaving. Ze lijkt gemotiveerd haar gedrag te veranderen, maar heeft niet de vaardigheden om haar problemen zelfstandig op te lossen. De rechtbank legt de vrouw een deel van de celstraf voorwaardelijk op. Ze krijgt reclasseringstoezicht opgelegd en moet meewerken aan controles op drugsgebruik, een zinvolle dagbesteding hebben en behandeling ondergaan om te voorkomen dat ze opnieuw in de fout gaat.

Uitspraken