Laden...

Man uit Mill krijgt 3 jaar cel voor invoeren en bezit 35 machinepistolen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man uit Mill krijgt 3 jaar cel voor invoeren en bezit 35 machinepistolen
's-Hertogenbosch, 02 oktober 2015

Een 28-jarige Poolse man uit Mill is zojuist door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De man was betrokken bij de invoer in Nederland van een lading onderdelen voor 35 machinepistolen. Twee medeverdachten uit Oss zijn vrijgesproken.

De 28-jarige man werd in Slowakije benaderd door een voor hem onbekende man. Hij kreeg de vraag om voor 1.500 euro een zwaar pakket uit dat land in ontvangst te nemen op een adres in Berghem. Hij zou dit pakket vervolgens moeten afleveren op een parkeerterrein in Nistelrode aan een Slowaakse man in een auto met Slowaaks kenteken. De verdachte vroeg een man (30 jaar) uit Oss om hulp bij het aannemen van het pakket. Die man regelde op zijn beurt nog een derde man (49 jaar) uit Oss. Nadat dit pakket op 2 december vorig jaar in Berghem in ontvangst was genomen, tilden twee van de verdachten het in de auto van de 30-jarige, waarop ze op weg gingen naar Nistelrode. De politie hield de mannen die dag in Berghem al in de gaten, omdat er informatie van Europol Slowakije was ontvangen over een wapentransport dat naar Nederland onderweg was. De politie reed de mannen klem en trof in het pakket onderdelen aan voor 35 machinepistolen.


De 28-jarige man volgde de levering, deed een voorverkenning op het afleveradres in Berghem en nam een simkaartje in ontvangst waarop ingebeld zou worden als het pakket in Nederland was aangekomen. Deze verdachte feiten en omstandigheden en het feit van algemene bekendheid dat veelal vanuit Oost-Europa wapens naar West-Europa worden gesmokkeld, doen de rechtbank concluderen dat de 28-jarige man zich er heel goed van bewust moet zijn geweest dat het pakket een illegale lading wapens zou bevatten. Ondanks dat bewustzijn is hij hierin betrokken geraakt en gebleven. De rechtbank oordeelt verder dat er tussen de man in Slowakije, de 28-jarige verdachte en de ontvanger in Nistelrode nauwe en bewuste samenwerking heeft plaatsgevonden. De rechtbank merkt de verdachte dan ook aan als medepleger van het invoeren van deze lading wapens in Nederland.


Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank enerzijds mee dat de 28-jarige man probeerde levensgevaarlijke wapens in omloop te brengen. Hij hield hierbij geen rekening met de eventuele (dodelijke) gevolgen die het gebruik van deze wapens kunnen hebben. Anderzijds weegt de rechtbank mee dat uit de bewijsmiddelen niet kan worden afgeleid dat de man een andere rol vervulde dan die van tussenpersoon. Uit het onderzoek van de politie kwam niet naar voren dat de verdachte op de hoogte was van alle informatie rondom de organisatie van dit wapentransport. Dit maakt zijn handelen niet minder verwijtbaar, maar het betekent wel dat hij in de hele keten een geringere rol had dan de organisatie. Daarom vindt de rechtbank een celstraf van drie jaar op zijn plaats.

Vrijspraak andere verdachten

Hoewel de rechtbank ten aanzien van de 30-jarige medeverdachte aanwijzingen ziet dat hij wel degelijk wist dat hij bezig was met iets illegaals, kan niet worden bewezen dat hij wist waar het pakket vandaan kwam en ook niet dat hij wist wat erin zat. De 49-jarige man kan geen enkel strafrechtelijk verwijt worden gemaakt, omdat niet is komen vast te staan dat hij zich ervan bewust was dat er onderdelen voor machinepistolen in het pakket zaten. De rechtbank spreekt de mannen daarom vrij van de ten laste gelegde feiten.

Uitspraken