Laden...

Man veroordeeld voor billentikken in Bergeijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor billentikken in Bergeijk
's-Hertogenbosch, 18 augustus 2014

Een 55-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De man moet zich ook laten behandelen bij een zorginstelling. Hij maakte zich schuldig aan aanranding door op de billen van drie vrouwen te tikken of deze te betasten.

De vrouwen waren in september en oktober 2012 in Bergeijk alleen aan het hardlopen, toen zij van achteren werden benaderd door de fietsende verdachte. Hij sloeg twee vrouwen met zijn vlakke hand op hun billen en bij zijn derde slachtoffer betastte hij haar billen.

Aanranding

De rechtbank vindt dat het aanraken of betasten van de billen van de slachtoffers in deze omstandigheden moet worden beschouwd als een handeling van seksuele aard, in strijd met de sociaal-ethische norm. Mede bepalend is dat de vrouwen verklaarden dat zij hier niet van waren gediend. De verdachte wordt daarom veroordeeld voor aanranding.

Vrijspraak

De officier van justitie had nog twee soortgelijke incidenten aan de verdachte tenlastegelegd. De man verklaarde zich deze situaties niet te herinneren, in tegenstelling tot de andere drie incidenten. Daarnaast komen de signalementen die de twee slachtoffers van die incidenten opgaven niet volledig overeen met het signalement van de verdachte. Daarom is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om hem voor die twee delicten te veroordelen.

Straf

De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van twee incidenten. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte inbreuk maakte op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Ook zorgt zijn handelen voor een onveilig gevoel in de samenleving, omdat dit in het openbaar plaatsvond. Anderzijds ziet de verdachte in wat hij de slachtoffers heeft aangedaan en betuigde hij zijn spijt.
De oorsprong van het delictgedrag lijkt te liggen in de gemoedstoestand van de verdachte. Voorafgaand aan het delict kampte hij met veel persoonlijke problemen. Inmiddels is er meer stabiliteit in zijn leven en is het enige waar hij nog niet aan is toegekomen het verwerken van een burn-out. De rechtbank koppelt daarom aan de voorwaardelijke gevangenisstraf als bijzondere voorwaarde onder meer een behandeling voor zijn spanningsklachten.

Uitspraken