Man veroordeeld voor verkeersovertreding met tragische afloop in Sint-Michielsgestel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor verkeersovertreding met tragische afloop in Sint-Michielsgestel
's-Hertogenbosch, 23 februari 2016

Een 54-jarige man uit Berlicum is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 3 maanden. De man lette niet goed op bij het achteruitrijden met zijn auto en veroorzaakte een aanrijding.

De man reed in april vorig jaar weg vanaf een parkeervak bij een verzorgingstehuis in Sint-Michielsgestel. Hij kwam daarbij in botsing met een man die zijn moeder in haar rolstoel duwde. Zij viel door de aanrijding uit haar rolstoel en brak haar bekken. De vrouw kwam een paar weken na het incident te overlijden.

Onvoorzichtig rijgedrag

De man was bekend met de situatie ter plaatse en wist dat er mensen uit het verzorgingstehuis konden komen. De rechtbank stelt vast dat de man bij het begin van het achteruitrijden heeft gekeken of voor hem de weg achter hem vrij was. Tijdens het achteruitrijden liet de man na over zijn linkerschouder te kijken om zich ervan te verzekeren dat zich - nadien - geen ander verkeer achter of in vlakbij zijn auto bevond. Volgens de rechtbank had de man de slachtoffers dan op enig moment kunnen zien. Uit de camerabeelden blijkt dat er tussen het begin van het achteruitrijden en de botsing 7 seconden heeft gezeten. In die tijd had de man minstens nogmaals over zijn rechterschouder of in de spiegel moeten kijken.

Door achteruit te rijden en daarbij onvoldoende op te letten of er mensen achter de auto waren, heeft de man volgens de rechtbank een gevaar op de weg veroorzaakt. Dit gevaar is ook daadwerkelijk ontstaan, nu zijn handelen tot een aanrijding met het slachtoffer en haar zoon heeft geleid. Uit de omstandigheid dat de man hen over het hoofd zag, kan volgens de rechtbank, ander dan de officier van justitie, niet het juridische oordeel worden afgeleid dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend heeft gereden in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. De ernst van de gevolgen van zijn verkeersgedrag is onvoldoende om te komen tot een bewezenverklaring van dit misdrijf. Daarnaast is niet komen vast te staan dat de man te hard heeft gereden. De man wordt dan ook vrijgesproken van dat deel van de ten laste gelegde feiten.

Bepalen van de straf

De rechtbank komt tot een ander strafrechtelijk verwijt (overtreding, artikel 5 van de Wegenverkeerswet) dan de officier van justitie (misdrijf) en legt daarom een lagere straf op dan geëist. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de man door zijn verkeersgedrag gevaar voor de slachtoffers veroorzaakte. Hoewel de man dit niet opzettelijk deed en het ongeval ook diep betreurt, moet dit hem toch juridisch gezien worden aangerekend. Alles bij elkaar vindt de rechtbank een geldboete en voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op zijn plaats.

Uitspraken

Meest gelezen berichten