De verdachte brak op 25 februari 2015 in in een woning in Nistelrode. Toen de zoon van de bewoners bij de woning kwam, zag hij dat geprobeerd was de poort bij de woning te openen en dat een raam was opengebroken. Eenmaal binnen hoorde hij geluiden vanaf de bovenverdieping. De zoon ging naar buiten en zag, kort nadat hij glasgerinkel hoorde, dat de poort nu openstond. Op de parkeerplaats van de naastgelegen woning zag hij een man lopen. De zoon gaf het signalement door aan de politie en ging de man achterna. Korte tijd later kon de verdachte door de politie worden aangehouden. Op nog geen meter afstand van de verdachte trof de politie handschoenen aan waarin sieraden afkomstig uit de woning zaten.
De rechtbank veroordeelt de man ook voor een woninginbraak in Lochem eerder die maand.
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de man al bijna 30 jaar crimineel actief is. De eerder opgelegde gevangenisstraffen hebben er niet voor kunnen zorgen dat de man is opgehouden met het plegen van strafbare feiten. Ook hebben de veroordelingen er tot nu toe niet voor gezorgd dat de man zijn leven een positieve wending heeft gegeven.
De rechtbank is mede op basis van een reclasseringsrapport van oordeel dat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de verdachte opnieuw de fout in zal gaan. Voor de veiligheid van anderen is het daarom noodzakelijk hem een ISD-maatregel op te leggen. De rechtbank legt de maatregel voorwaardelijk op om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in zal gaan en om ervoor te zorgen dat hij geholpen wordt aan zijn problemen en drugsverslaving.
De rechtbank koppelt een proeftijd van 3 jaar en een aantal bijzondere voorwaarden aan de voorwaardelijk opgelegde ISD-maatregel. Zo moet de man zich tijdens de proeftijd ambulant laten behandelen bij een psychiatrische polikliniek, mag hij geen harddrugs gebruiken en krijgt hij een elektronische enkelband.