Laden...

Persfotograaf krijgt taakstraf voor computervredebreuk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Persfotograaf krijgt taakstraf voor computervredebreuk
's-Hertogenbosch  , 13 juli 2015

Een 22-jarige man uit Drunen is veroordeeld voor computervredebreuk. Hij vond online inloggegevens van een beveiligd systeem, logde in en verspreidde informatie. De rechtbank Oost-Brabant legt hem een taakstraf op van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

De verdachte had op internet gebruikersnamen en wachtwoorden gevonden van het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Dat systeem coördineert de inzet van overheidsdiensten bij rampen en andere incidenten. Met de gegevens logde hij op meerdere momenten in op het systeem en maakte hij een screenshot van een pagina met informatie over een incident in de Penitentiaire Inrichting in Vught in 2014. Hij deelde deze schermafbeelding in een WhatsApp-groep.

Volgens de advocaat van de verdachte is het LCMS geen beveiligd systeem omdat de inloggegevens te vinden waren op openbare websites met daarbij instructies over de wijze van inloggen. Ook kan volgens de verdediging niet gesproken worden van “binnendringen”, omdat de man op reglementaire wijze verbinding maakte met de server en hem de toegang niet is geweigerd.

Oordeel van de rechtbank

De verdachte is in zijn vrije tijd 112-fotograaf en logde naar eigen zeggen uit nieuwsgierigheid in op het systeem en keek er rond. De verdachte werkt niet bij een van de overheidsdiensten waarvoor het LCMS bestemd is. Ook had hij geen toestemming om in te loggen op het systeem en heeft hij verklaard te begrijpen dat het niet de bedoeling is dat iedereen toegang heeft tot LCMS. De man moet volgens de rechtbank dus hebben geweten dat hij de aangetroffen inlognamen/accounts en wachtwoorden niet mocht gebruiken. De rechtbank stelt dat er wel degelijk sprake is van een beveiligd systeem omdat het alleen toegankelijk was na het ingeven van een inlognaam/account en een bijbehorend wachtwoord. Dat anderen fouten maken of slordig zijn bij de beveiliging van een systeem, is geen vrijbrief om zich vervolgens zonder autorisatie toegang te verschaffen tot dat systeem, zo oordeelt de rechtbank. Dat de man zich toegang verschafte met gevonden inlognamen/accounts en wachtwoorden levert “binnendringen” in de zin van de wet op.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de man de verkregen data met anderen deelde via WhatsApp. Daardoor was er een reëel risico op verdere verspreiding. De rechtbank houdt er rekening mee dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor strafbare feiten en dat de negatieve gevolgen van deze strafzaak voor hem al groot zijn geweest, met name het verlies van zijn baan.

Volgens de rechtbank is de verdachte er onvoldoende van doordrongen dat dit een kwalijke zaak is. Gelet op zijn hobby als 112-fotograaf en als beheerder van een nieuwssite zou de man wellicht opnieuw in de verleiding kunnen komen om op illegale wijze informatie te verkrijgen. Om hem daarvan te weerhouden legt de rechtbank hem bovenop de geëiste onvoorwaardelijke taakstraf, ook een voorwaardelijke taakstraf op.

Uitspraken