De kantonrechter oordeelt dat de contracten van de piloten kunnen worden ontbonden. De piloten en Ryanair zitten namelijk in een impasse waardoor er geen perspectief bestaat op een zinvolle voortzetting van de arbeidsovereenkomst.
Ook hebben de piloten recht op een vergoeding. De stelling van Ryanair dat de basis in Eindhoven is gesloten om bedrijfseconomische redenen is ongeloofwaardig. Bovendien oefende Ryanair op verschillende manieren en op meerdere momenten ongeoorloofde druk uit op de piloten. Ook gaf het bedrijf onvoldoende onderbouwde en/of niet-consistente redenen voor besluiten die ingrijpende gevolgen hebben voor de piloten. Ryanair veroorzaakte daarmee een ernstig verstoorde arbeidsverhouding die ertoe heeft geleid dat de piloten mogen stellen dat zij hun werkzaamheden niet meer op een normale manier kunnen uitoefenen.
Ryanair heeft zich ernstig verwijtbaar gedragen. En de onwerkbare situatie is Ryanair’s schuld. Daarom hebben de piloten recht op een compensatie voor de schade. De kantonrechter bepaalt dat Ryanair 6 piloten een vergoeding moet betalen van 350.000 euro. Een andere piloot moet 400.000 euro krijgen omdat duidelijk is dat het voor hem moeilijk is een andere vergelijkbare baan te vinden. De laatste piloot krijgt 425.000 euro, omdat hij vanwege zijn leeftijd en het senioriteitsbeleid in de luchtvaart vermoedelijk niet meer in aanmerking zal komen voor een functie als gezagvoerder. Daarnaast moet Ryanair de piloten ieder een transitievergoeding betalen, variërend tussen ruim 33.000 en 84.000 euro.