Laden...

Vrijspraak bedreiging en opsluiting vriendin, wel veroordeling voor mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrijspraak bedreiging en opsluiting vriendin, wel veroordeling voor mishandeling
's-Hertogenbosch, 29 augustus 2018

Een 33-jarige man uit Nijmegen is door de rechtbank Oost-Brabant vrijgesproken van onder meer het bedreigen en opsluiten van zijn toenmalige vriendin. Hij is wel veroordeeld voor mishandeling en krijgt daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken.

Onvoldoende steunbewijs

De officier van justitie stelt dat de verdachte in juni 2015 zijn toenmalige vriendin met een mes bedreigde, haar naar zijn toenmalige woning in 's-Hertogenbosch dwong te gaan en haar daar opsloot. Hij zou haar bovendien hebben geslagen en geschopt. De rechtbank spreekt de verdachte vrij van deze verwijten. De verklaring van de vriendin, een getuige en politieagenten vertonen namelijk op essentiële punten significante verschillen. Bovendien ontkent de verdachte alles. De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de verklaring van de vrouw onvoldoende ondersteund wordt en moet de verdachte dan ook vrijspreken van deze verwijten. Er is wel bewijs dat de verdachte zijn vriendin op een ander moment eenmaal in haar gezicht sloeg.

Ter illustratie

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte kennelijk vaker "losse handjes" heeft in een relatie. Uit zijn strafblad blijkt immers dat hij eerder voor het mishandelen van een andere vriendin werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. De rechtbank neemt het hem in het bijzonder kwalijk dat hij het huidige delict beging tijdens de proeftijd van die eerdere veroordeling. Deze veroordeling heeft hem er kennelijk niet van weten te weerhouden om zich opnieuw schuldig te maken aan een soortgelijk strafbaar feit. De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de verdachte ná het plegen van dit delict onder meer is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging.

Voor een mishandeling bestaande uit een enkele klap wordt door de strafrechter gewoonlijk als oriëntatiepunt een geldboete van 500 euro gehanteerd. De rechtbank vindt dit echter geen passende straf en legt een gevangenisstraf op. De rechtbank laat het wel bij een geheel voorwaardelijke celstraf, omdat de verdachte inmiddels een intensieve behandeling ondergaat voor zijn problematiek in een tbs-kliniek. Het lijkt erop dat deze behandeling lang zal duren. De verdachte, maar ook de maatschappij is er niet bij gebaat dat die behandeling wordt onderbroken voor een onvoorwaardelijke celstraf.

Uitspraak