Laden...

Werkstraffen voor minderjarigen die basisschool bekogelden met molotovcocktails

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Werkstraffen voor minderjarigen die basisschool bekogelden met molotovcocktails
's-Hertogenbosch, 03 augustus 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 18-jarige jongeman uit Eindhoven veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Twee medeverdachten uit Eersel (17 en 18 jaar) krijgen een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Ze probeerden in november vorig jaar brand te stichten in een basisschool in Eersel.

De verdachten waren die bewuste avond in de achtertuin van één van hen toen ze op het idee kwamen een molotovcocktail te maken. Ze liepen daarmee naar een nabij gelegen basisschool en gooiden de cocktail tegen de gevel van de school kapot. Vervolgens gingen ze terug naar huis om een nieuwe molotovcocktail te maken die voor ‘een grotere explosie’ zou moeten zorgen. Terug bij de school gooiden de verdachten eerst een ruit kapot met een steen, waarna één van hen de molotovcocktail richting de vernielde ruit gooide. De cocktail ging niet door de gesneuvelde ruit en doofde zonder brand te veroorzaken. Uit informatie van de brandweer blijkt dat er zeker brand had kunnen ontstaan als de molotovcocktail wel in het klaslokaal was beland.

Foto ter illustratie

Volgens de rechtbank hebben de verdachten nauw en bewust samengewerkt en daarmee juridisch gezien allemaal schuld aan het delict. Het maakt daarbij niet uit dat slechts één van hen de molotovcocktails naar de school heeft gegooid. De rechtbank beschouwt de Eindhovenaar als één van de initiatiefnemers: het idee om de molotovcocktails te maken kwam mede vanuit hem en ook was hij degene die de cocktails maakte. De rechtbank legt de Eindhovenaar mede hierdoor (en vanwege het bezit van een verboden namaakwapen en een patroon) een hogere werkstraf op dan de andere verdachten. Hij komt bovendien onder toezicht te staan van de jeugdreclassering, moet verplicht naar school en moet deelnemen aan een persoonlijkheidsonderzoek en een eventueel ambulant behandeltraject. De 17-jarige moet zich ook bij de jeugdreclassering melden en verplicht deelnemen aan onderwijs. Op advies van de Raad voor de Kinderbescherming krijgt de derde verdachte geen bijzondere voorwaarden opgelegd.

Andere verdachten

De rechtbank sprak vorige week een 17-jarige jongen uit Netersel vrij van betrokkenheid bij deze zaak. Een 18-jarige verdachte uit Eersel werd wel veroordeeld. Hij pleegde bovendien in korte tijd gewapende overvallen op een cafetaria en een supermarkt in zijn woonplaats en kreeg daarvoor 12 maanden jeugddetentie, waarvan 7 maanden voorwaardelijk.

Uitspraak