Laden...

Zaterdag 8 juni: Open Dag Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Zaterdag 8 juni: Open Dag Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 07 juni 2024

Het Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch opent morgen, zaterdag 8 juni, de deuren voor het publiek. Tijdens de Open Dag geven de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof 's-Hertogenbosch een uitgebreid kijkje voor én achter de schermen. Zo worden er tussen 10.00-15.00 uur zittingen nagespeeld, komen bezoekers meer te weten over diverse soorten rechtszaken en is het mogelijk om in gesprek te gaan met onder meer rechters, gerechtsjuristen en een rechtbanktekenaar. Met een rondleiding in het cellencomplex krijgen bezoekers letterlijk een kijkje achter de schermen. Het programma

🔹 De hele dag door worden er allerlei zittingen nagespeeld. Denk aan zaken over mishandeling tijdens carnaval, een verkeersongeval op een oversteekplaats, winkeldiefstal en ontruiming van een huurappartement. Andere zaken gaan bijvoorbeeld over: 'Wordt moeder onder bewind gesteld?', 'Welke straf is passend als een meisje filmt en roept bij een vechtpartij?' of 'Mag een portier nog werken na een veroordeling?' Ook krijg je de kans als rechter op te treden, het publiek in de zaal oordeelt mee.

🔹 Je komt meer te weten over allerlei soorten rechtszaken en wat rechters meewegen bij de behandeling van zaken. Denk aan casussen over een gescheiden ouder die met een kind verder weg willen gaan wonen, een uithuisplaatsing van een kind en een val in de supermarkt.

🔹 Je kunt in gesprek gaan met rechters, gerechtsjuristen en een rechtbanktekenaar.

🔹 In de centrale hal staan stands van organisaties die met de Rechtspraak zijn verbonden: Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Het Juridisch Loket, Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), Openbaar Ministerie, PI Vught, Politie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering (3RO, Reclassering Nederland, SVG verslavingsreclassering en Leger des Heils reclassering) en Slachtofferhulp. Daarnaast kun je meer te komen over mediation naast rechtspraak.

🔹 Je bent ook welkom bij: 'Rechtspraak toen en nu: Van de Bende van Oss tot de Daltons' Daarin hoor je meer over hoe het er eeuwen geleden aan toe ging tijdens een zitting en hoe dat nu gaat. Duik met een rechter in oude uitspraken uit de archieven van het BHIC.

🔹 Bij de stand van de Rechtspraak kom je meer te weten over vacatures en werken bij de rechtbank en het gerechtshof. Ga in gesprek met gerechtsjuristen, administratief medewerkers, Facilitaire Zaken, HRM en rechters. Zij vertellen over hun werk in en rond de rechtszaal en beantwoorden graag alle vragen.

🔹 Je kunt uitleg krijgen over de wandtapijten in de zittingszalen en andere kunst in het Paleis van Justitie, je kennis testen tijdens de Rechtspraakquiz en een bezoekje brengen aan het cellencomplex.

🔹 Tot slot kun je een (toga)selfie maken en op de foto met levend standbeeld Vrouwe Justitia. Ook kun je een speurtocht doen door het Paleis van Justitie, een kijkje nemen in dienstauto's van de politie en je vingerafdrukken laten afnemen.


In het kort

🔸 Datum en tijd: Zaterdag 8 juni tussen 10.00 - 15.00 uur
🔸 Locatie: Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch, Leeghwaterlaan 8, direct naast het centraal station 's-Hertogenbosch
🔸 Bezoekers zijn de hele dag welkom, een uurtje langskomen kan ook.
🔸 Aanmelden is niet nodig. 

Uitspraken