Laden...

22 maanden cel voor afpersing lid Satudarah

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 22 maanden cel voor afpersing lid Satudarah
Zwolle, 14 juli 2020

Een voormalig president van de motorclub Satudarah Chapter South Clan die zich schuldig maakte aan afpersing van een lid van de motorclub is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden. Tijdens een ledenavond begin september 2017 is het lid met een zogenoemde ‘bad standing’ uit de club gezet. De man moest duizenden euro’s aan de club betalen en zijn motor – een Ducati – afgeven.

Opnames gemaakt in clubhuis

In september 2016 startte de politie een onderzoek naar leden van de motorclub. In het geheim worden, onder andere, gesprekken opgenomen in het clubhuis in Geleen. Op de opnames is te horen dat het lid een zogenoemde ‘bad standing’ krijgt omdat hij zich niet aan de clubregels zou hebben gehouden. Hij moest zijn colors (hesje) inleveren en een ‘boete’ betalen van 5.500,- euro. Ook moest hij zijn zelf gekochte motor afstaan en een openstaande reparatie van zijn motor betalen. Op de opnames was ook te horen dat het slachtoffer de nodige klappen kreeg.

President gaf aanwijzingen

De rechtbank acht bewezen dat de 42-jarige president een aandeel had in de afpersing. Uit de geluidsopnames blijkt dat hij aanwijzingen gaf om te zorgen dat het geld snel geïnd werd. Hiermee maakte hij zich samen met anderen schuldig aan de afpersing. Deze vorm van criminaliteit werkt ontwrichtend en ondermijnend voor de samenleving.

Niet vrijwillig

Volgens de regels van de motorclub moeten leden boetes betalen en hun motor inleveren als iemand de club wordt uitgezet. Hoewel het slachtoffer bij het lid worden van de motorclub de regels accepteerde, betekent dat volgens de rechtbank nog niet dat hij daarmee vrijwillig afstand heeft gedaan van zijn geld en motor. Er was in het clubhuis wel degelijk sprake van een dreigende en intimiderende setting waardoor hij gedwongen werd om dat te doen. Dat het slachtoffer geen aangifte durft te doen uit angst voor represailles baart de rechtbank zeer veel zorgen. Hierdoor kan een situatie ontstaan waarin binnen groeperingen, zoals in dit geval de motorclub, straffeloos ernstige misdrijven kunnen worden gepleegd.

Strafmaat

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 2 jaar passend en geboden voor deze vorm van afpersing. Omdat er sprake is van overschrijding van de redelijke termijn – verdachten mogen er van uit gaan dat ze binnen twee jaar berecht worden – is de straf iets gematigd. De man werd ook verdacht van twee druggerelateerde feiten. Omdat er geen wettig en overtuigend bewijs is dat de voormalige president strafbaar gehandeld heeft, spreekt de rechtbank hem hiervan vrij.

Uitspraken