Laden...

Avondzittingen rechtbank Overijssel van start

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Avondzittingen rechtbank Overijssel van start
Almelo, Zwolle, 23 juli 2020

De rechtbank Overijssel startte woensdag 22 juli met een reeks van zes avondzittingen in Almelo en Zwolle. Deze zomerperiode grijpt de rechtbank aan om het wegwerken te versnellen van achterstanden in het strafrecht die zijn opgelopen door de coronacrisis. Ook overdag zijn er extra zittingen gepland bij de politierechter. “Dit is een goede eerste stap, met de acties in de zomermaanden lopen we al zo’n 30 procent van de achterstanden op de politierechterzittingen in” zegt Shirin Milani, teamvoorzitter Strafrecht.

Zitting bij de politierechter in Almelo. Afbeelding ter illustratie.

Recht op duidelijkheid

In overleg met onder andere het Openbaar Ministerie en de advocatuur is afgesproken om ons maximaal in te spannen de door corona ontstane achterstanden in de strafrechtketen zo spoedig mogelijk weg te werken. Dat zal op creatieve manieren moeten gebeuren, want extra capaciteit is er niet voor. Zo krijgen verdachten en slachtoffers de duidelijkheid waar ze recht op hebben. Milani: “Verdachten willen op een gegeven moment ook weten waar ze aan toe zijn. Word ik veroordeeld of niet? Maar slachtoffers willen het boek ook een keer kunnen sluiten.”

Schuiven in zomerverlof

De eerste avondzitting is op woensdag 22 juli in Almelo, in Zwolle is deze op woensdag 12 augustus. Naast de avondzittingen zijn er ook tijdens kantooruren extra zittingen. In totaal behandelen de strafrechters in Overijssel deze zomer zo’n 360 extra politierechterzaken. “Daarmee lopen we ongeveer 30 procent van de achterstanden in”, aldus Milani. “We hebben in kaart gebracht in hoeverre collega’s in hun zomerverlof konden schuiven. Dat hebben veel rechters en juridisch medewerkers gedaan. Daardoor zijn wij in staat om extra zittingen in te plannen.” De andere avondzittingen zijn op 4 augustus en 26 augustus in Almelo en op 18 augustus en 20 augustus in Zwolle.

In de zittingszaal

Sinds mei zijn de deuren van de rechtbank weer geopend voor partijen. “Vanwege de intelligente lockdown konden veel strafzittingen niet inhoudelijk doorgaan tijdens de eerste maanden in de coronacrisis. De urgente strafzaken werden toen vooral via videoverbinding behandeld. Gelukkig is het nu weer mogelijk om de meeste strafzaken met partijen in de zittingszaal te behandelen. Dus ook deze extra zittingen zijn weer gewoon in de rechtbank.” besluit Milani.

​Drijfveer

Eerder sprak rechtbankpresident Bart van Meegen met Shirin Milani over de extra strafzittingen. In Wikken, wegen en vloggen, rechtspraak in coronatijd vertelt zij over wat rechters drijft om te schuiven met vakanties en om de schouders eronder te zetten.

Lees ook: Rechtbank Overijssel zet avondploeg in om achterstand van 1400 zaken weg te werken (Tubantia.nl)

​Alleen partijen

In de gerechtsgebouwen van de rechtbank Overijssel gelden nog steeds aangescherpte maatregelen. Zo zijn alleen procespartijen en vertegenwoordigers van de pers welkom, bezoekers nog niet. Slechts een beperkt aantal mensen kan in de zittingszaal aanwezig zijn. Ook werken medewerkers van de rechtbank zoveel mogelijk thuis.

Uitspraken