Laden...

Familie krijgt celstraf voor schietpartij Thomas à Kempisstraat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Familie krijgt celstraf voor schietpartij Thomas à Kempisstraat
Zwolle, 04 oktober 2012

De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft een grootvader, vader en kleinzoon veroordeeld tot celstraffen in de zaak van de schietpartij in de Thomas à Kempisstraat in Zwolle.

Vader en zoon krijgen een gevangenisstraf van 7 jaar voor poging tot doodslag en het bezit van een vuurwapen. De grootvader is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden voor openlijke geweldpleging. Hij werd vorige week al in vrijheid gesteld.

Lang slepende familievete

Drie verdachten stonden terecht: een 19-jarige Zwollenaar, zijn vader van 43 jaar en zijn 69-jarige grootvader van moederskant. Zij werden verdacht van het neerschieten van een jongen in de Thomas à Kempisstraat in Zwolle in januari 2012. Het slachtoffer werd bij een vechtpartij door 4 kogels geraakt en raakte verlamd aan onderlichaam en benen. De achtergrond van het voorval betrof een lang slepende familievete tussen de familie van verdachte en de familie van het slachtoffer.

Wie was de schutter?

Hoewel de zoon bij de politie direct bekende dat hij had geschoten, waren er ook aanwijzingen dat vader het vuurwapen had gehanteerd. De rechtbank leidt uit de bewijsmiddelen af dat er een vechtpartij is geweest en dat de zoon vervolgens meermalen op het slachtoffer heeft geschoten. Van belang daarbij is dat het slachtoffer in zijn eerste verklaring direct heeft verteld dat de zoon op hem heeft geschoten.

Medeplegen en voorbedachte raad

Volgens de rechters is ook de vader schuldig aan de poging tot doodslag. Hij stond dichtbij zijn zoon en moedigde hem aan om te schieten. Dat geldt niet voor de grootvader. Deze stond op grote afstand van zijn kleinzoon. Daarom is hij alleen veroordeeld voor zijn rol in de vechtpartij. De grootvader heeft het slachtoffer in ieder geval geschopt.

Omdat onduidelijk bleef wanneer het vuurwapen bij de vechtpartij in beeld kwam is voorbedachte raad niet bewezen. Daarom zijn vader en zoon niet veroordeeld voor poging tot moord, maar voor poging tot doodslag. Van noodweer is volgens de rechtbank geen sprake.

Schadevergoeding

Vader en zoon moeten verder een bedrag van € 31.158,50 aan het slachtoffer betalen. Daarvan is een bedrag van € 25.000,00 smartengeld. Als hij een hogere schadevergoeding wenst, kan het slachtoffer een procedure beginnen bij de burgerlijke rechter.

Uitspraken