Laden...

Jarenlange gevangenisstraffen voor internationale drugshandel, witwassen en voorbereiden aanslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Jarenlange gevangenisstraffen voor internationale drugshandel, witwassen en voorbereiden aanslag
Almelo, 23 april 2020

De rechtbank Overijssel veroordeelt 12 verdachten voor hun betrokkenheid bij grootschalige drugshandel, witwassen en het voorbereiden van aanslagen op de voormalige motorclub Satudarah. Het draait om twee grote onderzoeken; het onderzoek Metaal en het onderzoek Liechtenstein. De strafbare feiten kwamen aan het licht toen de politie kon meelezen met de cryptofoons van de verdachten.

Onderzoek Metaal: Grootschalige drugshandel en witwassen

De 6 verdachten in het onderzoek Metaal zijn veroordeeld voor hun rol in grootschalige handel in drugs en het witwassen via bitcoins. In een pand in Emmen vond de politie bijvoorbeeld 53 kilo amfetamine en in Roermond nog eens 32 kilo en nog eens 13 kilo aan XTC-pillen. De bestellingen kwamen via het Darkweb en werden gewoon met de post over de hele wereld verstuurd.

  • De rechtbank heeft 4 mannen veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar voor drugshandel en witwassen. (ECLI:NL:RBOVE:2020:1587, ECLI:NL:RBOVE:2020:1589, ECLI:NL:RBOVE:2020:1596, ECLI:NL:RBOVE:2020:1597)
  • Eén man is veroordeeld voor twee drugstransporten tot een celstraf van 30 maanden (ECLI:NL:RBOVE:2020:1590) en een andere is veroordeeld tot een taakstraf voor het witwassen van bijna 20.000 euro (ECLI:NL:RBOVE:2020:1592)

Onderzoek Liechtenstein: Grootschalige drugshandel, witwassen en voorbereiden aanslag

Ook in het onderzoek Liechtenstein gaat het om internationale drugshandel en witwassen via bitcoins. Ook hier kwamen via het Darkweb bestellingen binnen vanuit verschillende landen van Zweden tot Australië. Vanuit hun drugspand in Enschede verwerkten en verzonden de verdachten alle bestellingen. Toen de politie daar binnenviel vonden zij daar amfetamine, MDMA, heroïne, cocaïne en LSD. Ook smokkelden de verdachten zo’n 15 kilo amfetamine naar Duitsland.

Wat hier bij komt is dat 2 van de 6 verdachten meerdere aanslagen planden op Satudarah in Enschede. Zij dachten namelijk dat de voormalige motorclub hun had verraden bij de politie, nadat de politie een inval had gedaan bij het Enschedese drugspand.

  • Verdachte J. C.  is voor zijn betrokkenheid bij drugshandel en het voorbereiden van een aanslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar (ECLI:NL:RBOVE:2020:1559)
  • Verdachte S. C. is voor witwassen van bijna 12.000 euro veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 240 uur (ECLI:NL:RBOVE:2020:1558)
  • Verdachte G. is voor zijn betrokkenheid bij drugshandel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar (ECLI:NL:RBOVE:2020:1560)
  • Verdachte M. is voor zijn betrokkenheid bij drugshandel en witwassen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar (ECLI:NL:RBOVE:2020:1561)
  • Verdachte A. W. is voor zijn betrokkenheid bij drugshandel en illegaal wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden (ECLI:NL:RBOVE:2020:1562)
  • Verdachte M. W. is voor zijn betrokkenheid bij drugshandel, witwassen en het voorbereiden van een aanslag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar en 6 maanden (ECLI:NL:RBOVE:2020:1563)

​Geraffineerd

De verdachten probeerden op een geraffineerde manier buiten beeld van justitie te blijven door gebruik te maken van de anonieme vrijplaats Darkweb, te laten betalen in bitcoins en door te communiceren via de versleutelde chatapplicatie Ironchat op  cryptotelefoons.

In onder andere Enschede, Emmen en Roermond hadden zij speciaal ingerichte ‘werkhuizen’ met een handelsvoorraad aan verschillende soorten harddrugs om de grote hoeveelheid bestellingen vanuit de hele wereld te verwerken.

Deze drugs waren snel te bestellen en te leveren via nietsvermoedende postbedrijven. Ongewild werd de postbedrijven zo een internationale distributeur van drugs. De rechtbank weegt dit in negatieve zin mee bij het bepalen van de hoogte van de straf.

Uitspraken