Laden...

Op de rol: ‘Ik ben geen slechte vrouw’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Op de rol: ‘Ik ben geen slechte vrouw’
Enschede, 15 mei 2024

'Ik heb liever een goeie buur dan een verre vriend', snikt Karin (57).* 'Ik heb er zoveel spijt van dat het buurmeisje zo bang is voor mij. Ik doe geen vlieg kwaad. Ik ben geen slechte vrouw. Ik wil mij van mijn goeie kant laten zien.' Als het aan woningstichting De Woonplaats ligt heeft Karin die kans al lang en breed verspeeld. Zij en haar gezinsleden moeten van de woningverhuurder als de wiedeweerga uit hun Enschedese huurhuis. Ze willen niet. Dan maar op bevel van de voorzieningenrechter, vindt de verhuurder.

Als we De Woonplaats namelijk mogen geloven zijn Karin, haar man, en dochter en zoon een bezoeking voor de buurt en de buren. Nadat ze de boel op stelten hadden gezet in de Enschedese wijk Lasonder-Zeggelt, kregen ze eind 2016 van De Woonplaats een tweede kans, verderop in de wijk Stadsveld. Maar niet zomaar. Het moest afgelopen zijn met het uitschelden en intimideren van buurtbewoners. Ze dienden zich ook te onthouden van grof taalgebruik en van luidruchtig gedrag. Karin en haar man zetten keurig hun handtekening onder de gedragsaanwijzing, maar ze trokken zich er bar weinig van aan. Ze namen het ook niet zo nauw met de afdracht van de huurpenningen.

Klagers

Omwonenden beklagen zich na hun komst in de straat al snel bij de woningstichting én bij de politie over Karin en haar huisgenoten. Ze voelen zich bedreigd door hun geschreeuw. De overburen verhuizen. In 2021 kopen particulieren de woning naast Karin, knappen de woning op en verhuren deze aan een uitzendbureau dat er arbeidsmigranten huisvest. Een jaar later zegt het uitzendbureau de huur op: de arbeidsmigranten worden gek van de buren met hun bedreigingen en scheldpartijen. 'Dat maak je niet vaak mee. Arbeidsmigranten staan niet bekend als klagers', zegt advocate Douwenga van de woningcorporatie tegen de Overijsselse voorzieningenrechter Kuipers. Er komt een alleenstaande vrouw naast Karin en haar gezin te wonen. En dan is het hek van de dam. De politie meldt zich vaker en vaker in de straat. Ze adviseren de buurvrouw te verhuizen. Dat doet ze niet, wat ze wel doet: ze gaat een logboek van de nachtmerrie bijhouden.

Politie

En dat logboek liegt er niet om, zegt advocate Douwenga namens de woningcorporatie. 'Er is vrijwel dagelijks overlast: geschreeuw, gescheld, geruzie, harde videogamegeluid, gooien met spullen en slaan met deuren, bonken op de muren – overdag en 's avonds. Het logboek wordt ondersteund door meldingen van buurtgenoten, door bevindingen van de politie en door geluidsonderzoek. De politie heeft 41 meldingen in vijf maanden ontvangen. Meldingen van omwonenden, maar ook meldingen van mevrouw en haar gezin zelf als ruzies uit de hand lopen. Ze dreigen elkaar van de trap te gooien en bedreigen elkaar met de dood. De buurvrouw is nu ook niet thuis, ze is bang voor de buren. Ik kan u een geluidfragment laten horen waarop mevrouw door de muur heen haar buurvrouw uitscheldt voor vieze lesbische teringkut.' Of Karins advocate dat wil horen, vraagt de rechter. 'Ik weet niet wanneer dit is opgenomen en ik weet ook de oorsprong niet', reageert advocate Kikkert. De Overijsselse rechter heeft er ook geen behoefte aan. 

Tenen

En Karin? Die kan zich niet voorstellen dat ze dat heeft gezegd. 'Want ik lig in bed'. We moeten de buurvrouw sowieso niet geloven, vindt Karin. 'Ze is helemaal geobsedeerd en ze doet valse meldingen. Ze heeft een hond en daar hebben wij last van. Maar wij kunnen nergens terecht met onze klachten. De wijkagent heeft gezegd dat we niet meer met de politie mogen bellen. We hoeven hier niet op onze tenen te gaan lopen. Er moet in dit huis ook geleefd worden. De muren zijn heel dun en we zitten hier 24 uur per dag op elkaars lip.' Rechter Kuipers: 'Niemand zegt dat u op uw tenen moet lopen. In de gedragsaanwijzing staat dat u geen overlast mag veroorzaken.' Karin: 'Misschien dat de buurvrouw het zo ervaart. We hebben woordenwisselingen. Mijn dochter en mijn zoon hebben ook wel bonje met elkaar, maar wij veroorzaken geen overlast. Ik heb haar nog nooit, echt nog nooit, lastiggevallen.' 

Straat

Karin is trouwens niet in de rechtszaal, ze was niet bij machte om vandaag naar de rechtbank te komen. Ze ligt op bed in de huiskamer en kijkt de rechtszaal in via een videoverbinding. Karins echtgenoot is weer thuis. Hij had een huisverbod van tien dagen. Hij was Karin te lijf gegaan. Volgende week moet hij daarvoor bij de politierechter verschijnen. Karin: 'Nadat hij geen werk meer had is hij suïcidaal geworden.' De problemen in het gezin zijn immens. In december 2023 hadden de gemeente, de politie, De Woonplaats, Veilig Thuis en het wijkteam Enschede overleg. De zorgen waren groot. Veilig Thuis heeft 26 dossiers met meer dan 50 meldingen. Maar, waar moet zo'n kwetsbaar en explosief gezin naartoe als de voorzieningenrechter vindt dat Karin haar huurhuis moet ontruimen?, vraagt Karins advocate Kikkert zich af. 'Bij deze woningbouwvereniging krijgen ze geen woning meer. Dat zal bij andere verenigingen niet anders zijn. Dat betekent dat het gezin op straat komt te staan. Mevrouw is er fysiek slecht aan toe. Ze is al zeer lang bedlegerig.' 

Heil

De Woonplaats wil dat Karin en haar gezinsleden 14 dagen na een eventuele ontruimingsbeslissing van de rechter weg zijn. 'Het moet zo snel mogelijk stoppen', zegt advocate Douwenga namens de woningcorporatie. 'De buurt is bang en de buurvrouw vreest dat haar iets wordt aangedaan. Er is zoveel overleg geweest met mevrouw en mijnheer, buurtbemiddeling is geprobeerd. De Woonplaats ziet er geen heil in om dat pad nog een keer te gaan bewandelen. We hebben het einde bereikt. We kunnen het hebben over de termijn waarop het gezin moet vertrekken, maar ze moeten wel weg. Het is echt onhoudbaar.' De rechter stelt de partijen voor op de gang te overleggen over een acceptabele termijn. Iedereen de rechtszaal uit, ook de rechter en de griffier, want anders kan advocate Kikkert niet discreet met Karin op het videoscherm praten. Overleg levert niets op.

Overlast

Dus hakt de voorzieningenrechter twee weken later de knoop door. Karin heeft zich op alle fronten niet aan de gedragsaanwijzingen gehouden die ze heeft ondertekend. Het luid en duidelijk te volgen geschreeuw en geruzie, al dan niet ontaardend in geweld, moet voor de omwonenden als overlast worden beschouwd. Omdat er al veel waarschuwingen en sommaties zijn geweest, ziet voorzieningenrechter Kuipers geen reden voor een langere ontruimingstermijn dan de 14 dagen die De Woonplaats heeft gevorderd. Ook stelt de rechter vast dat de jarenlange voortdurende betalingsachterstanden een tekortkoming vormen in de nakoming van de huurovereenkomst. Karin moet de huurachterstand (2.151,68 euro) en de proceskosten (1.018,72 euro) betalen. 

* Dit is niet haar echte naam

Lees hier meer Op de rol-verhalen.

Uitspraken