Laden...

Strafzaak fipronil-affaire in maart 2021 inhoudelijk behandeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Strafzaak fipronil-affaire in maart 2021 inhoudelijk behandeld
Zwolle, 21 december 2020

De strafzaak in de zogenoemde fipronil-affaire wordt in maart 2021 inhoudelijk behandeld. Dat heeft de rechtbank Overijssel vandaag bepaald tijdens een voorbereidende zitting.

Consumptie fipronil-eieren ontraden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de zomer van 2017 de verboden stof fipronil aangetroffen in eieren. Die stof, die onder andere gebruikt wordt voor het bestrijden van vlooien en teken bij honden en katten, is niet toegestaan in de pluimveesector. Daarop heeft de NVWA een aantal pluimveebedrijven geblokkeerd en heeft de consumptie van de eieren ontraden. Daardoor viel de verkoop nagenoeg stil en moesten verschillende pluimveebedrijven noodgedwongen miljoenen kippen afmaken en de eieren vernietigen. Twee bedrijven uit Barneveld die zich bezighielden met de schoonmaak van stallen worden verdacht van betrokkenheid bij de fipronil-affaire. Ook twee bestuurders van die bedrijven zijn als verdachte aangemerkt. Daarnaast is er nog een derde verdachte.

Onderzoekswensen

Tijdens de voorbereidende zitting van vandaag, een regiezitting, is gesproken over onderzoekswensen van de procespartijen. De rechtbank heeft bepaald dat een Belgische getuige niet wordt opgeroepen. Mocht de man vrijwillig meekomen naar de inhoudelijke behandeling dan kan de verdediging hem zelf meenemen. Deze getuige is in België verdachte in een Belgisch fipronil-zaak. Ook de (voormalig)partner van deze getuige hoeft niet als getuige opgeroepen te worden.

De rechtbank heeft de officier van justitie verzocht voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling een reclasseringsrapport te laten opstellen over de persoonlijke omstandigheden van de drie verdachten.

Biddag

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat, na overleg met het OM en de verdachten, gepland op woensdag 10 en donderdag 11 maart 2021. Eén van de verdachten heeft de rechtbank alsnog verzocht om uitstel omdat het woensdag 10 maart 2021 biddag voor arbeid en gewas is. De rechtbank heeft dat verzoek afgewezen. Het is gezien de volle agenda niet mogelijk om op redelijk korte termijn andere zittingsdagen in te plannen; de verdediging had ook eerst met deze datum ingestemd. De rechtbank was nog bereid de zitting op 11 en 12 maart te laten plaatsvinden, maar de advocaat van één van de verdachten verklaarde 12 maart verhinderd te zijn. De zitting vindt plaats bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.

Meer informatie op deze pagina: Fipronil-eieren.

Uitspraken