Laden...

Uitgesproken Overijssel - juni 2015

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - juni 2015
Overijssel , 22 juli 2015

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel. Deze editie de maand juni 2015. 

Huurwoning 94-jarige vrouw ontsnapt aan sloophamer

Een 94-jarige vrouw kan met haar dochter in hun huurwoning in Enschede blijven wonen. Het huis in de Enschedese wijk ’t Getfert moest gesloopt worden voor een nieuwbouwproject. Ook het huis van een andere inwoner ontsnapt aan de sloophamer. In de wijk zijn al 98 van de 100 woningen ontruimd en verlaten.

De kantonrechter in Enschede oordeelde dat woningstichting De Woonplaats geen spoedeisend belang heeft om de twee woningen te ontruimen. Hoewel de partijen deze ‘slag’ hebben gewonnen adviseert de kantonrechter om rond de tafel te gaan zitten met de woningstichting.

Vrouw mocht agente trappen uit noodweer

De rechter spreekt een vrouw vrij van de mishandeling van een arrestantenbewaarder in het arrestantencomplex in Borne. De vrouw trapte de politievrouw in haar buik toen de politievrouw probeerde om haar broek uit te trekken. De rechter oordeelt dat de vrouw handelde uit noodweer. De politiemensen traden buiten hun ambtsinstructie want de vrouw was geen verdachte maar overgebracht “in het kader van haar verwarde geestelijke gesteldheid”.

Op het moment van trappen was er sprake van een ‘ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding’. Er was geen bevoegdheid om de vrouw, nota bene in het bijzijn van diverse verbalisanten van het andere geslacht, te ontkleden.

De politierechter vindt het belangrijk om te vermelden: “Ook als de politieambtenaren handelingen verrichten ter bescherming van de betrokkene zelf, deze handelingen dienen te worden verricht zoals bij wet voorzien, zeker daar waar handelingen een inbreuk maken op de lichamelijke integriteit van een betrokkene die zich in een kwetsbare positie bevindt. “ Lees de hele uitspraak.

Zoon moet ruim 1,2 miljoen euro betalen na brandstichting

De zoon van de directeur-grootaandeelhouder van een lichtarmaturenfabrikant heeft brand gesticht in het bedrijf en moet ruim 1,2 miljoen euro betalen aan de verzekering. Volgens verzekeraar Achmea was de zoon aansprakelijk voor de schade en spande de procedure aan. De man was in loondienst bij het bedrijf.

De rechtbank oordeelt dat brandstichting de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand is. Verder is met voldoende zekerheid aangetoond dat de zoon verantwoordelijk is voor de brand. Het is niet aannemelijk dat een derde persoon de brand heeft gesticht. Verder had de zoon de gelegenheid en een financieel motief. Hij moet het schadebedrag van 1.267.473,65 euro en de proceskosten van 13.886,49 euro betalen.

Huwelijk lokkertje voor prostitutie

Een 45-jarige man uit Bulgarije is veroordeeld tot 10 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar wegens mensenhandel. Hij liet een vrouw uit Bulgarije onder valse voorwendselen naar Nederland komen en dwong haar tot prostitutie.

De man gaf haar het idee had dat hij haar als echtgenote wilde en dat zij in een ander Nederland huishoudelijke werkzaamheden zou verrichten. Hij maakte misbruik van haar kwetsbare positie. De vrouw leefde in Bulgarije onder moeilijke omstandigheden. In Nederland werd zij in de prostitutie gedwongen, in een land waar zij de regels en de gewoonten niet kent en de taal niet sprak. Bovendien is zij analfabeet.

Bedrijvendokter’ voor 3 jaar naar de gevangenis

Een BV-handelaar die zich opwierp als bedrijvendokter. Maar dat was niet het enige wat een 35-jarige man uit Tubbergen deed. Hij pleegde ook grootschalige fraude met de aan- en verkoop van BV’s. Hij kocht ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeerden, waarbij de oud-eigenaren veelal moesten betalen voor de overname van hun bedrijf.

Vervolgens werd een katvanger op het bedrijf gezet en werden gelden en goederen aan het bedrijf onttrokken, met een faillissement tot onafwendbaar gevolg. De rechtbank legde deze hoofdverdachte een gevangenisstraf op van 3 jaar. In het onderzoek met de naam Komodo kwamen de strafbare feiten aan het licht. In totaal stonden 8 verdachten uit Twente terecht voor de rechtbank, waaronder ook een notaris. Lees het complete vonnis.

Gefeliciteerd met uw landgoed?

Een koper bracht het hoogste bod uit tijdens de veiling van landgoed Klein Sydebroeck in Lonneker en dacht dat hij daarmee de nieuwe eigenaar was. De man werd al gefeliciteerd door de verkopende makelaar, maar kwam toch van een koude kermis thuis. Het landgoed werd hem niet gegund door de eigenaresse.

Achteraf bleek dat de eigenaresse al het veel grotere landgoed, waar Klein Sydebroeck onderdeel van is, onder voorbehoud had verkocht. De koper eiste Klein Sydebroeck toch op en legde beslag op het perceel. De eigenaresse is het daar niet mee eens en stapte naar de kortgedingrechter. Hoe oordeelt hij?

Geen rekening voor tandartsen

Tandartsengroepspraktijk Vrijheid uit Zwolle hoeft geen gedeclareerde geldbedragen aan zorgverzekeraars van Achmea terug te betalen. Zo oordeelt de rechter. Niet is komen vast te staan dat de declaraties onrechtmatig waren. Achmea vond dat de tandartsen bepaalde behandelingen onterecht in rekening hadden gebracht en eiste dat zij bijna 85.000 euro moesten terugbetalen.

Uitspraken