Laden...

Uitgesproken Overijssel - oktober 2015

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - oktober 2015
Overijssel , 13 november 2015

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel. Deze editie de maand oktober 2015.

Aansprakelijk voor faillissement installatiebedrijf

  • Civiel recht
  • Datum uitspraak: 07-10-2015
  • Zaaknummer: C/08/164000/HAZA 14-543 (hoofdzaak) C/08/175173/HAZA 15-418 (vrijwaringszaak)
  • Vindplaats: ECLI:NL:RBOVE:2015:4729

Nadat een installatiebedrijf in Borne in oktober 2013  failliet ging vond de curator kort gezegd een lege boedel, geen administratie en een katvanger aan het roer. De curator wil de echte bestuurders aansprakelijk stellen voor onbehoorlijk bestuur en legt de zaak voor aan de rechtbank.

De rechtbank oordeeltdat er inderdaad sprake is van onbehoorlijk bestuur. De oude bestuurder deed in juni 2013 zijn aandelen van de B.V. voor 1 euro over aan een nieuwe bestuurder. Deze nieuwe bestuurder stelde op zijn beurt in september 2013 een katvanger aan.
Door gezondheidsredenen wilde de oude bestuurder zijn aandelen van de hand doen zodat het bedrijf door kon gaan. Hij had echter geen goed onderzoek gedaan aan wie hij het stokje overdroeg. Ook had hij geen ordelijke overdracht of reddingsplan geregeld met de nieuwe bestuurder. Dat was nodig, want het bedrijf stond er toen financieel niet goed voor. Dit is volgens de rechtbank een onbehoorlijke vervulling van zijn taak.

De nieuwe bestuurder is volgens de rechtbank aansprakelijk voor het faillissement van het installatiebedrijf. Zo deed hij verdachte transacties en hield daar geen administratie van bij. De rechtbank oordeelt verder dat de oude bestuurder hiervan wordt gevrijwaard. Alle aansprakelijkheid voor het faillissement komt op het bordje van de nieuwe bestuurder.

Twee maanden bescherming voor huurder sporthal

De kortgedingrechter oordeelt dat de overeenkomst voor de huur- en exploitatie van sportcentrum Vondersweijde in Oldenzaal per 31 december 2015 eindigt. De huurder heeft dan nog twee maanden bescherming.

De gemeente Oldenzaal kan niet verlangen dat de huurder voor 1 maart 2016 uit de sporthal is. De rechtbank oordeelt verder dat Vondersweijde B.V. geen stukken hoeft over te dragen aan de gemeente. De gemeente mocht daarom ook niet de bijdrages opschorten en moet die alsnog betalen.

Meewerken aan onderzoek naar bezit in Marokko?

Een oudere dame uit Almelo kreeg naast haar AOW ook een aanvullende inkomensvoorziening voor ouderen. De Sociale Verzekeringsbank stopte die uitkering omdat de vrouw niet meewerkte aan een onderzoek naar buitenlands bedrijf en vermogen. In het geval van de vrouw zou dat om bezittingen in Marokko gaan.  Is de uitkering terecht stopgezet of hoeft de vrouw niet mee te werken?

Vrijspraak in Zwolse coldcasezaak

Een 33-jarige man uit Enschede is vrijgesproken een poging doodslag en afpersing in Zwolle op een 79-jarige bloemenhandelaar in 2003. De rechtbank oordeelt dat overtuigend bewijs in deze coldcasezaak ontbreekt. De gevonden DNA-sporen (waaronder ook mengprofielen) kunnen op een andere manier op het tape en de handschoen terecht zijn gekomen. De matchkans van het DNA-mengprofiel in handschoen is niet berekend. Het openbaar ministerie ging tegen de uitspraak in hoger beroep.

Operazanger vlak voor première Madame Butterfly ontslagen

‘The voice just isn’t big enough for the role’ . Met die mededeling kon de operazanger naar huis. Net na de generale repetitie en vlak voor de première van de opera Madame Butterfly, waar hij de rol van B.F. Pinkerton zou spelen. De zanger eist bij de kortgedingrechter zijn loon.

De rechter oordeelt dat ‘Benjamin Franklin Pinkerton’ in ieder geval recht heeft op ruim 19.000 euro voor de repetities. Of de zanger recht heeft op meer vergoeding, moet in een bodemprocedure worden bepaald.

Optreden tegen geluidsoverlast traumahelikopter

Bestuursrecht

Een omwonende heeft last van de nachtvluchten van de traumahelikopter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij eist bij de rechtbank dat de provincie Groningen hier tegen optreedt. De rechtbank oordeelt dat de regels die er nu zijn en die de provincie moet controleren, niet worden overtreden. Het beroep wordt afgewezen.

Dat de nachtvluchten zijn toegestaan is besloten via een andere regeling. Maar wie kun je dan aanspreken op de geluidsoverlast? De provincie, de gemeente, de minister? Het blijkt dat bij een helikopterplatform meerdere soorten besluiten en regelgeving van verschillende overheden komt kijken. De rechtbank zet het in de uitspraak op een rij.

Uitspraken