Laden...

Uitgesproken Overijssel - april 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Uitgesproken Overijssel - april 2016
Overijssel, 13 mei 2016

Uitgesproken Overijssel van april 2016. Met onder meer: Is de rechtbank vooringenomen door de lobby voor het behoud van locatie Almelo? Hoe gaat de gemeente Twenterand om met de nieuwe Wmo 2015? Mag 'Dikke Dutchman' zomaar worden verkocht? En wat gebeurt er als je als bank -tegen de afspraken in- klakkeloos 4 miljoen uit een erfenis van een minderjarige overboekt?

Uitgesproken Overijssel

In 'Uitgesproken Overijssel' vindt u een selectie van interessante, belangrijke of juist alledaagse uitspraken van Bestuursrecht, Civiel Recht en Strafrecht van de rechtbank Overijssel.

Vooringenomen door lobby behoud rechtbank?

Is de rechtbank vooringenomen omdat Twentse gemeentes hebben gelobbyd voor het behoud van de locatie Almelo? Dat is de vraag die een partij in de Almelose rechtszaal opwerpt in een zaak tegen de gemeente Borne. De partij eist dat de zaak wordt behandeld door de rechtbank in Assen.

De rechtbank wijst het verzoek af en verwijst de zaak niet naar Assen. Dat de 14 Twentse gemeentes aan de betrokken ministers hebben gevraagd om in Almelo een volwaarde rechtbanklocatie in stand te houden, betekent niet dat de rechtbank Overijssel vooringenomen is in zaken waarbij de gemeente Borne betrokken is. Of enige andere Twentse gemeente.

Bovendien is de lobby om in Almelo een volwaardige rechtbanklocatie te behouden ook gevoerd, zelfs als eerste, door de volledige balie van Twente. Ook het advocatenkantoor dat door de eisende partij in de arm is genomen valt daaronder.

Twenterand past nieuwe Wmo te beperkt toe

De rechtbank Overijssel oordeelt dat de gemeente Twenterand opnieuw moet besluiten over een aanvraag voor een persoonsgebonden budget. Een vrouw uit Vriezenveen diende de aanvraag in voor huishoudelijke ondersteuning. De gemeente vatte bij de beoordeling de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) te beperkt op.

Twenterand heeft bij haar besluit vooraf soorten van ondersteuning uitgesloten en de maatwerkvoorziening te beperkt opgevat. Ook is er geen op haar gericht onderzoek geweest. Op deze manier wordt de vrouw niet goed in staat gesteld tot zelfredzaamheid of participatie en dat zij zo lang mogelijk in haar eigen leefomgeving kan blijven.

Illegale verkoop van ivoren ‘Dikke Dutchman’

Voor het aanbieden van ‘Dikke Dutchman’, ‘Okimono os en 2 jongens’ en nog tientallen andere illegale ivoren beeldjes is een 73-jarige man uit Coevorden veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Twee ivoren beeldjes heeft hij echt verkocht. Ook probeerde hij een bontjas van ocelot te verkopen, een beschermde katachtige. Om te zorgen dat de man niet weer de fout in gaat legde de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 3 maanden.

Wijnproeven in winkel?

De burgermeester van Hengelo verleende een ontheffing aan een wijnverkoper om wijnproeverijen te houden. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) vond dat geen goed idee en stapte naar de bestuursrechter. Alcohol mag alleen geschonken worden in horecagelegenheden, zegt de stichting. De wijnhandelaar heeft een winkel, geen café of slijterij. Hoe oordeelt de bestuursrechter?

Friesland Bank moet 4 miljoen betalen

De rechtbank oordeelt dat Friesland Bank 4 miljoen euro schadevergoeding moet betalen, nadat twee bewindvoerders tegen de afspraken in dat bedrag uit een erfenis weghaalden. De bank liet dat klakkeloos gebeuren en schoot daarmee tekort in haar zorgplicht. De bewindvoerders beheerden voor een minderjarige jongen een effectenportefeuille van zo’n 8 miljoen euro. Die kreeg hij als erfenis van zijn vader.

In opdracht van de kantonrechter mocht het vermogen alleen risicoloos en 'gematigd defensief' worden belegd. De twee bewindvoerders en de bank waren hiervan op de hoogte. De bewindvoerders maakten echter 4 miljoen euro over naar het vastgoedbeleggingsfonds van één van de bewindvoerders. Het fonds ging uiteindelijk failliet.

Uitspraken