Laden...

Werkstraf en rijontzegging voor veroorzaken verkeersongeval met dodelijke afloop in Harbrinkhoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Werkstraf en rijontzegging voor veroorzaken verkeersongeval met dodelijke afloop in Harbrinkhoek
Almelo, 26 juli 2017

Een 20-jarige vrouw uit Langeveen is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid voor 6 maanden. De rechtbank vindt bewezen dat door schuld van de vrouw op 31 december 2015 in Harbrinkhoek een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Hierbij kwam een 18-jarige vrouw uit Geesteren om het leven. Zij zat bij de 20-jarige bestuurster in de auto.

Stuurcorrectie

De vrouw reed op oudejaarsdag 2015 met twee vriendinnen in de auto van haar vader. Na een middag carbidschieten met vrienden waren zij in twee auto’s op weg naar huis. Op de Noordergraafsingel in Harbrinkhoek haalde de 20-jarige vrouw de auto van haar vriendin in. Ook het voertuig dat vóór haar vriendin reed, haalde ze in. Dit terwijl er volgens getuigen een tegenligger in zicht was. Na de inhaalmanoeuvre met verhoogde snelheid, raakte de auto van de 20-jarige met de rechterwielen in de rechterwegberm. Hierop maakte de vrouw een stuurcorrectie naar links waardoor de auto in een slip raakte en uiteindelijk tegen twee bomen botste. De 18-jarige vrouw uit Geesteren komt daarbij om het leven. De bestuurster en een derde inzittende raken gewond.

Drie gradaties van schuld

De rechtbank komt tot de conclusie dat de vrouw op de bewuste oudejaarsdag aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden. Zij heeft zich op de weg zodanig gedragen dat het aan haar schuld te wijten is dat het verkeersongeval heeft plaatsgevonden, waardoor haar medepassagier werd gedood. Bij de bepaling van de straf in het verkeersstrafrecht kan de rechtbank zich niet altijd laten leiden door de gevolgen van een ongeluk, hoe moeilijk dat ook is voor slachtoffers en nabestaanden, maar wordt gekeken naar de mate van schuld. Er worden daarbij drie categorieën van schuld gehanteerd oplopend in ernst en strafhoogte:  aanmerkelijke schuld, grove schuld en roekeloosheid. De rechtbank komt tot de conclusie dat het hier gaat om de eerste categorie, aanmerkelijke schuld.

Als beginnend bestuurster reed de vrouw in een krachtige auto waarmee zij nog niet zoveel ervaring had en waarmee met te hoge snelheid (harder dan de toegestane maximum snelheid van 80 kilometer per uur) een inhaalmanoeuvre is uitgevoerd op een weg met een flauwe bocht, terwijl er een tegenligger aankwam. Zij heeft te veel risico genomen en zichzelf en overige weggebruikers aan gevaren blootgesteld.

Oriëntatiepunten

Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank de oriëntatiepunten straftoemeting van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht gebruikt als uitgangspunt voor de op te leggen straf. Dat oriëntatiepunt geeft voor het maken van een aanmerkelijke verkeersfout waarbij een dodelijk slachtoffer valt zonder dat er alcohol in het spel is, een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging voor de duur van 1 jaar. Gelet op het feit dat het, naar het oordeel van de rechtbank, onwenselijk lang heeft geduurd voordat deze zaak op zitting is gebracht, beperkt de rechtbank de rijontzegging tot 6 maanden.

Uitspraken