Laden...

Wijkrechtspraak Rotterdam-Zuid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Rotterdam > Wijkrechtspraak Rotterdam-Zuid

 


Wat is Wijkrechtspraak op Zuid?

Bewoners in Rotterdam Zuid die meerdere problemen hebben op het gebied van bijvoorbeeld schulden, huisvesting, familierelaties, leerplicht, zorgverzekering of een strafzaak hebben, kunnen voor een snelle, passende oplossing terecht bij Wijkrechtspraak op Zuid.



 

 

Naar de wijkrechtspraakzitting

Bent u in een strafzaak opgeroepen? Bekijk dan eerst deze video.

Bent u opgeroepen in een zorgverzekeringszaak? Bekijk dan eerst deze video.


 


Waarom wijkrechtspraak?

  • De zaak komt snel bij de rechter 
  • De zitting is dichtbij de bewoner 
  • De wijkrechter heeft op de zitting extra tijd 
  • De wijkrechter kijkt naar alle problemen 
  • Hulpverlening is aanwezig tijdens de zitting 

Door tijdens de zitting meer aandacht te hebben voor de persoonlijke situatie van de bewoner, kan de wijkrechter tot een uitspraak komen die bijdraagt aan een duurzame oplossing van de problemen.


Wie doen er mee?

Bij Wijkrechtspraak op Zuid zijn de volgende organisaties betrokken:

De rechtbank, gemeente en wijkteams, het Openbaar Ministerie, politie, advocatuur, reclassering, het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, Raad voor de Kinderbescherming, William Schrikker stichting en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.

Alle betrokken organisaties kunnen een burger aanmelden voor wijkrechtspraak.

Contactgegevens

Huis van de wijk, Hillevliet 90, 3e etage, 3074 KD Rotterdam
Routebeschrijving: Google Maps
Mail: wijkrechtspraakrotterdam@rechtspraak.nl

 

 

Zittingen

Wekelijks vinden wijkrechtspraakzittingen plaats in het Huis van de Wijk. 

Overleg vooraf

Voorafgaand aan de zitting vindt er een overleg plaats met de betrokken professionals en de advocaat. Zij verzamelen zoveel mogelijk informatie rondom de betrokken bewoner. Als het een strafzaak is, neemt de officier van Justitie ook deel aan het gesprek. Zij maken een gezamenlijk integraal plan van aanpak voor de bewoner en stellen een gezamenlijk advies op aan de wijkrechter.

Zittingzaal Hillevliet

 

Voorbeeld

Onderstaand fictief voorbeeld laat zien wat we nastreven met het project Wijkrechtspraak.
Een alleenstaande de moeder heeft drie kinderen die geregeld spijbelen en wel eens met politie in aanraking komen. De moeder heeft schulden en er dreigt een huisuitzetting. Bovendien is er ruzie met de vader van de kinderen over de omgangsregeling. Om de problemen van het gezin in de goede volgorde aan te pakken is het belangrijk dat er overzicht is, dat duidelijk is welke hulpverleners er bij het gezin betrokken zijn en wat er nodig is om de problemen van het gezin aan te pakken. Zo kan de rechter beslissen dat er eerst iets aan de schulden wordt gedaan en het dreigende verlies van de woning. Pas als dat is geregeld kan het gezin de andere problemen beter aanpakken.