Door het Zorg- en Veiligheidshuis wordt na de aanhouding van een verdachte gekeken of er nog meer juridische procedures lopen. Vervolgens wordt er gekeken of het mogelijk is om de strafzaak te combineren met bijvoorbeeld een familierechtelijke zaak. Dit gebeurt in samenwerking met de ketenpartners (Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinder-bescherming, Jeugdbescherming, Reclassering, Veilig Thuis).
Als er een combinatie van een strafzaak en een civiele zaak is, kan de officier van justitie de strafzaak op een combizitting huiselijk geweld plannen. Het gecombineerd inplannen van zaken uit één gezin is maatwerk. Door de rechtbank zal worden bekeken of de civiele zaak geschikt is om te kunnen combineren. Indien de civiele zaak geschikt is om te combineren wordt de civiele zaak bij de strafzaak gepland. De rechtbank vraagt hiervoor geen toestemming aan partijen. Het zijn immers zaken die bij de rechtbank dienen. Wel wordt uiteraard het procesreglement familie en jeugd (rechtbanken) in acht genomen. De combizittingen worden gedaan door vaste rechters met ervaring in meerdere rechtsgebieden.
Ook advocaten kunnen zaken aanmelden voor de combizittingen. Zij kunnen zich daarvoor wenden tot de regiesecretarissen huiselijk geweld, zie de contactgegevens onderaan deze pagina.