Laden...

De Zeeuwse regelrechter: snel, betaalbaar en dicht bij huis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > De Zeeuwse regelrechter: snel, betaalbaar en dicht bij huis
Middelburg, 27 januari 2023

Bedrijven en burgers kunnen sinds januari 2023 een conflict snel, betaalbaar en dicht bij huis voorleggen. Rechtbank Zeeland-West-Brabant startte per januari de pilot de ‘Zeeuwse regelrechter’. 

De Zeeuwse regelrechter behandelt conflicten die gaan over huur, consumentenkoop- of verkoop, consumentenkrediet, algemene voorwaarden, een geldvordering (een betaling aan een bedrijf of burger), schade of burenruzie. De regelrechter onderzoekt samen met partijen in een goed gesprek of ze er onderling uit kunnen komen. Als dat lukt worden de afspraken door de rechter officieel vastgelegd. Komen partijen er met elkaar niet uit? Dan hakt de regelrechter alsnog de knoop door en volgt een uitspraak. Het blijft dus wel een rechtszaak.

Regelrechter aan het woord

‘Het woord zegt het al: de regelrechter probeert samen met partijen conflicten te regelen en op te lossen. Dat kan alleen als beide partijen het goed vinden dat hun geschil aan de regelrechter wordt voorgelegd. Lukt het niet of niet helemaal om gezamenlijk tot afspraken te komen, dan doe ik uitspraak’, legt Nancy van Spronssen uit. Zij is de eerste Zeeuwse regelrechter en heeft ruime ervaring opgedaan in het kantonrecht.

Hoe werkt het?

Een zaak bij de regelrechter starten is eenvoudig: het kan met een simpel formulier. Het griffierecht komt neer op € 43,- per partij. Het griffierecht dat bedrijven betalen, ligt iets hoger. Een deurwaarder is niet nodig en een beschrijving van een paar regels over het geschil volstaat al. Een conflict voorleggen doet men in eerste instantie bij Samen Recht Vinden. Deze (Zeeuwse) organisatie zal proberen door bemiddeling een conflict op te lossen. Als het niet lukt om het conflict op te lossen kunnen zaken aan de Zeeuwse regelrechter worden voorgelegd.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant zorgt dan voor het contact met de andere partij en het plannen van de zaak. Vaak is er al binnen een paar weken een zitting, waarvoor partijen niet hoeven af te reizen naar het gerechtsgebouw. Locaties voor zittingen worden gevonden in onder meer buurt- en gemeenschapshuizen, hotels en musea door de gehele provincie.

Waarom in Zeeland?

Voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant is gekozen om te starten in Zeeland. ‘Met deze pilot doen we een verkenning op het gebied van laagdrempelige, betaalbare en zichtbare rechtspraak op locatie. Zeeland is een van de dunst bevolkte provincies met grote uitdagingen op het gebied van vergrijzing en bereikbaarheid. De afstand voor de rechtzoekende naar de rechtbank is letterlijk erg groot. Daarom kiezen we ervoor om de pilot in Zeeland uit te rollen’, legt plaatsvervangend teamvoorzitter Civiel recht Jan van Breda uit. 

De Zeeuwse regelrechter is gestart na positieve ervaringen bij de rechtbank Rotterdam. Daar startte in 2018 de regelrechter als proef. Sindsdien zijn er ruim 250 verzoeken binnengekomen, waarvan er ruim 90 zijn behandeld. De Zeeuwse regelrechter is een pilot die duurt tot en met december 2024.

De Zeeuwse regelrechter | Rechtspraak

Uitspraken