Laden...

Gevangenisstraf en maximale rijontzegging voor veroorzaker rollatorongeluk Breda

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Gevangenisstraf en maximale rijontzegging voor veroorzaker rollatorongeluk Breda
Breda, 03 december 2019

De rechtbank in Breda veroordeelde vandaag een 28-jarige man uit Breda tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens het veroorzaken van een ongeval in Breda. Daarnaast kreeg de man de maximale rijontzegging van 5 jaar opgelegd. In deze zaak vond mediation plaats tussen de verdachte en de familie van het slachtoffer. De rechtbank noemt het bewonderenswaardig dat het slachtoffer en haar dochter dit traject volgden en positief dat verdachte hieraan mee werkte. Op de hoogte van de straf heeft dat echter geen effect.

Het ongeval gebeurde op 28 april 2019 aan de Hamdijk in Breda. De verdachte nam de bocht te ruim en reed een vrouw van 79 aan. De vrouw raakte daarbij zwaargewond. Na de aanrijding reed de verdachte door. Tien dagen na het ongeval meldde de verdachte zich pas bij de politie. De zaak veroorzaakte flinke maatschappelijke onrust.

Strafblad

De officier van justitie had een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist. De rechtbank ging hierin mee. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank in het nadeel van de verdachte rekening met zijn strafblad. Verdachte heeft meerdere overtredingen van de Wegenverkeerswet op zijn naam staan. Daarnaast is verdachte betrokken geweest bij verkeersincidenten die zich zeer kort voor 28 april 2019 voordeden.

Mediation

Bijna meteen nadat verdachte zich bij de politie had gemeld in verband met het ongeval op 28 april, gaf hij aan graag met het slachtoffer in contact te komen. De familie wilde dat eerst niet. Omdat de dochter van het slachtoffer met vragen bleef zitten waar alleen de verdachte antwoord op kon geven, stemde zij na de regiezitting toch in met mediation.

Slotovereenkomst

Na het mediationgesprek wilde ook het slachtoffer in contact komen met de verdachte. Ze bezocht hem in het huis van bewaring. De ontmoetingen tussen verdachte en het slachtoffer en haar dochter zorgden voor een positieve uitkomst. Een weergave van het gesprek tussen de verdachte en de dochter is opgeschreven in een slotovereenkomst. Die werd toegevoegd aan het strafdossier. Wat precies tijdens het mediationgesprek is besproken, is geheim en vertrouwelijk. De dochter van het slachtoffer vertelde er wel over in haar slachtofferverklaring. Daaruit bleek dat de verdachte oprecht spijt heeft betuigd en zijn excuses heeft aangeboden aan het slachtoffer en haar familie. Het slachtoffer heeft verdachte vergeven.

Meer informatie over mediation

Mediation in strafzaken is een door de officier van justitie of rechter in te zetten interventie in een lopende strafprocedure, waarbij verdachte en slachtoffer onder begeleiding van twee strafmediators met elkaar in gesprek gaan over het incident. Het doel van mediation is om te komen tot herstel: emotioneel, materieel en/of financieel. Welke vorm van herstel nodig en mogelijk is, hangt af van de specifieke zaak. Deelname is voor zowel verdachte als slachtoffer vrijwillig en er zijn voor partijen geen kosten aan verbonden.
De mediation start met afzonderlijke (intake) gesprekken met de verdachte en het slachtoffer. Als beide partijen dat willen vindt een gezamenlijk gesprek plaats. De mediation kan worden afgerond met een slotovereenkomst die, mits door beide partijen ondertekend, wordt toegevoegd aan het strafdossier. De officier van justitie of rechter houdt rekening met de uitkomst van een geslaagde mediaton bij het nemen van een beslissing over de strafzaak.

Waarom mediation?

Tijdens de behandeling van een strafzaak op zitting is geen ruimte voor een dialoog of gesprek tussen verdachte en slachtoffer. Het slachtoffer heeft in bepaalde categorieën strafzaken wel spreekrecht, maar dat is een monoloog. Tijdens mediation, onder begeleiding van strafmediators, is de mogelijkheid om rechtstreeks met elkaar in gesprek te gaan er wel. Mediation in een lopende strafprocedure is een manier om herstel te bewerkstelligen nadat er een misdaad is gepleegd. Hoe het herstel plaatsvindt, hangt af van de specifieke zaak en wat het slachtoffer nodig heeft om verder te kunnen. Denk hierbij aan antwoord op vragen, excuses, afspraken voor de toekomst of vergoeding van de schade. Herstel kan bijdragen aan verwerking bij het slachtoffer of familie.

Grondslag: artikel 51h Wetboek van Strafvordering.

Uitspraak