Laden...

Jeugddetentie en werkstraf voor bedreiging en verzinsels via TikTok

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie en werkstraf voor bedreiging en verzinsels via TikTok
Breda, 07 mei 2024

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 19-jarige jongen veroordeeld tot een jeugddetentie van 22 dagen en een werkstraf van 120 uur met een proeftijd van 2 jaar. Hij verspreidde via TikTok verzinsels over een politieagent. Daarnaast bedreigde hij via TikTok een buurtgenoot en reed hij rond op een gestolen scooter. De rechtbank heeft de jongen volgens het jeugdstrafrecht berecht.

Vorig jaar verscheen op het TikTok-account van verdachte een filmpje waarop een politieagent te zien was die aan het werk was. Onder dit filmpje stond de tekst 'Racistische agent bedreigd ons zomaar met de dood en trekt vuurwapen'. Een bewering die verdachte had verzonnen. De rechtbank rekent het verdachte zeer ernstig aan dat hij het filmpje met deze valse bewering online heeft gezet. De rechtbank vindt dat hij met het plaatsen van dit filmpje heeft geprobeerd om haat te zaaien tegen de wijkagent en de politie. Het enige doel was om meer views te krijgen. De informatie heeft vele duizenden volgers bereikt. Volgens de rechtbank heeft verdachte met zijn verzinsels de integriteit van de politie ernstig aangetast en afbreuk gedaan aan het ambtelijk gezag van de politie. 

De rechtbank heeft dit zwaar mee laten wegen en komt daardoor tot een hogere straf dan de officier van justitie eiste. Bij het opleggen van de straf is ook meegewogen dat de jongen geen enkele blijk heeft gegeven van enig inzicht in zijn handelen. Hij stelt zelf slachtoffer van alles te zijn, terwijl hij dat op geen enkele manier heeft kunnen onderbouwen. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met het  strafblad van verdachte en de hoge kans op herhaling. Onder andere vanwege de psychische problematiek van de verdachte en de nog mogelijke pedagogische beïnvloeding die nog plaats kan vinden, is het jeugdstrafrecht toegepast. 

Naast de jeugddetentie en werkstraf zijn er ook algemene en bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder een contactverbod, ambulante behandeling en het hebben van een dagbesteding. Bij een eerdere veroordeling is aan verdachte een voorwaardelijk straf opgelegd. De tenuitvoerlegging van de straf, 130 uur werkstraf, is door de rechtbank toegewezen. 

Uitspraken