Laden...

Hoe lang duurt een strafprocedure?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtsgebieden > Strafrecht > Hoe lang duurt een strafprocedure?

Hoe kan het dat sommige (straf)zaken zo lang duren?

Hoe lang een strafzaak duurt, hangt van meerdere dingen af. Het gaat daarbij vooral om het soort zaak (gaat het om een simpele winkeldiefstal of een meervoudige moord?), de omvang van de zaak (bijvoorbeeld het aantal verdachten of getuigen) en hoe ingewikkeld een zaak is. En soms wordt tijdens de behandeling van een zaak duidelijk dat er extra tijd nodig is, bijvoorbeeld als nieuw bewijs opduikt of extra getuigen moeten worden gehoord.

Infographic

Infographic waarmee de informatie op deze pagina visueel wordt getoond

Wie bepaalt hoeveel tijd nodig is?

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft vooraf bij de rechter aan hoeveel tijd nodig is voor de behandeling van de zaak. De rechter beoordeelt deze inschatting en beslist hoeveel tijd voor een zaak wordt uitgetrokken, en hoeveel zittingsdagen worden ingepland.


Heeft de verdachte invloed?

In voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak kunnen zowel het OM als de verdachte (met behulp van de advocaat) onderzoekswensen indienen bij de rechter-commissaris (de rechter die het vooronderzoek leidt).

Denk daarbij aan het horen van een getuige of deskundige. Dit kan het dossier omvangrijker en ingewikkelder maken en er dus voor zorgen dat er meer zittingstijd nodig is om de zaak te behandelen. Als een verdachte weigert om mee te werken aan onderzoek, kan dat ook zorgen voor vertraging. De rechter zal dan naar andere mogelijkheden moeten zoeken om voldoende geïnformeerd te raken.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.