Laden...

Hoe lang duurt een strafprocedure?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtsgebieden > Strafrecht > Hoe lang duurt een strafprocedure?

OM bepaalt hoeveel tijd nodig is

Het Openbaar Ministerie (OM) laat de rechter vooraf weten hoeveel tijd nodig is voor de behandeling van de zaak. De rechter beoordeelt deze inschatting en beslist vervolgens hoeveel tijd voor een strafzaak wordt uitgetrokken en hoeveel zittingsdagen worden ingepland.

Heeft de verdachte invloed op de duur van de strafzaak?

Het OM en de verdachte (met behulp van de advocaat) kunnen onderzoekswensen indienen bij de rechter-commissaris (de rechter die het vooronderzoek leidt). Denk aan het horen van een getuige of deskundige. Deze wensen kunnen ervoor zorgen dat er meer zittingstijd nodig is om de zaak te behandelen.

Als een verdachte weigert om mee te werken aan onderzoek, zorgt dat ook voor vertraging. De rechter zal dan andere mogelijkheden zoeken om zich voldoende te informeren.


Hoe kan het dat sommige strafzaken zo lang duren?

De doorlooptijd van een strafzaak hangt af van meerdere factoren:

  • de soort zaak: gaat het om een simpele winkeldiefstal of een meervoudige moord?
  • de omvang van de zaak, bijvoorbeeld: hoeveel verdachten en getuigen zijn er?
  • complexiteit: waar moet de rechter allemaal rekening mee houden?
  • onverwachte ontwikkelingen: soms wordt tijdens de behandeling van een strafzaak duidelijk dat er extra tijd nodig is, bijvoorbeeld als er nieuw bewijs opduikt of extra getuigen moeten worden gehoord. 

Infographic planning strafzaak

Infographic waarmee de informatie op deze pagina visueel wordt getoond

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact