Bekende rechtszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Uitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken
Illustratieve afbeelding van vrouwe Justitia

De zaak Mitch Henriquez

Strafzaak van de 2 agenten die vervolgd worden vanwege hun betrokkenheid in 2015 bij de aanhouding van Mitch Henriquez, die hierna overleed.

Strafzaak Bart van U.

Bart van U. is door rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn zus Loïs en Els Borst, minister van Staat. In deze zaak is hoger beroep aangetekend.

 

Dood van Koen Everink

In maart 2016 is Koen Everink dood in zijn huis gevonden in Bilthoven. Een 29-jarige man uit Rotterdam is aangehouden en wordt verdacht van moord. De zaak dient bij de rechtbank Midden-Nederland (locatie Utrecht).

Guus K.

Guus K. wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen december 2000 en december 2002. Daarnaast wordt K. vervolgd voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven, gepleegd door Liberiaanse strijdkrachten in Liberia en Guinee tussen juli 2001 en mei 2003.

 Meer bekende zaken

>Alles uitklappen
 • Geert Wilders is door de rechtbank Den Haag veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank legt geen straf op.

  Meer over de Strafzaak Wilders
 • 11 verdachten zijn beschuldigd in wisselende samenstelling betrokken te zijn geweest bij liquidaties, pogingen daartoe of de voorbereiding daarvan, in het tijdvak 1993 t/m 2006. In alle zaken is hoger beroep ingesteld.

  Meer over liquidatieproces Passage

 • Door een ongeluk met een monstertruck tijdens een stuntshow in Haaksbergen kwamen 3 personen om het leven. In de strafzaak tegen de chauffeur en organiserende stichting is hoger beroep aangetekend.

  Meer over het ongeluk monstertruck Haaksbergen

 • Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft op 20 juni 2016 beslist dat de 2 mannen die in 2010 met hun scooter in Nijmegen op de vlucht gingen voor de politie en daarbij een dodelijk ongeval veroorzaakten, de cel in moeten. Deze uitspraak wordt aangevochten bij de Hoge Raad.

  Meer over de Nijmeegse scooterzaak

 • De verdachten zijn respectievelijk in 1994 en 1995 veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag op een vrouw, nadat zij onder dwang was meegenomen met de bedoeling om geld te stelen. Op 5 juni 2012 heeft advocaat-generaal Aben een vordering tot herziening ingediend bij de Hoge Raad. Het gaat om de veroordelingen voor de doodslag in 1993 op een vrouw in Chinees restaurant Peacock in Breda.

  Meer over de zaak Doodslag Chinees restaurant (Zes van Breda)
 • In september 1999 wordt in Deventer een 60-jarige vrouw dood in haar woning aangetroffen. Zij is door verstikking en messteken om het leven gebracht. Haar financieel adviseur de 46-jarige Ernest L. wordt verdacht van de moord. Hij verzorgde haar financiën en was door haar tot executeur-testamentair benoemd. Ook was hij door het slachtoffer gevraagd om na haar overlijden voorzitter te worden van een stichting die vernoemd zou worden naar haar overleden echtgenoot en die het beheer over een aanzienlijk vermogen zou krijgen.

  Meer over de Deventer moordzaak

 • ​De Hoge Raad laat in zijn uitspraak van 17 mei 2016 de vrijspraak van de Twentse ex-neuroloog Ernst J. in stand. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken nadat hij beschuldigd was van mishandeling van zijn patiënten.

  Meer over de Twentse ex-neuroloog Ernst J.

 • Op 6 oktober 1995 verdween een 15-jarig meisje uit Eindhoven. Op 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde op 21 november 2016 een man tot 5 jaar cel voor de verkrachting van het meisje. Het gerechtshof 's-Hertogenbosch behandelt het hoger beroep in deze zaak.

  Meer over de zaak Dood Eindhovens meisje in 1995

 • ​Op 5 januari 2011 ontstond brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij de brand waren grote hoeveelheden chemische stoffen betrokken. Het bluswater en de chemicaliën zijn opgevangen in de riolering en afgedamde sloten en afgevoerd door het Waterschap Brabantse Delta. De gemeente Moerdijk maakt het bedrijfsterrein schoon, samen met de provincie Noord-Brabant.

  Meer over de zaak Chemie-Pack

Overige bekende rechtszaken: