Bekende rechtszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Uitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken
Illustratieve afbeelding van vrouwe Justitia

Strafzaak Wilders

Wilders wordt verdacht van het zich beledigend uitlaten over een groep mensen op grond van hun ras en aanzetten tot discriminatie van en haat tegen mensen.

Liquidatieproces Passage

11 verdachten zijn beschuldigd in wisselende samenstelling betrokken te zijn geweest bij liquidaties, pogingen daartoe of de voorbereiding daarvan, in het tijdvak 1993 t/m 2006. In alle zaken is hoger beroep ingesteld.

 

Dood van Koen Everink

In maart 2016 is Koen Everink dood in zijn huis gevonden in Bilthoven. Een 29-jarige man uit Rotterdam is aangehouden en wordt verdacht van moord. De zaak dient bij de rechtbank Midden-Nederland (locatie Utrecht).

Strafzaak Bart van U.

De rechtbank acht bewezen dat Bart van U. opzettelijk zijn zus Loïs heeft doodgestoken. Ook is bewezen verklaard dat hij opzettelijk mevrouw Els Borst, minister van Staat, heeft doodgestoken.

 Meer bekende zaken

>Alles uitklappen
 • Op 20 mei 2016 is bij het gerechtshof Amsterdam een verzoekschrift op grond van artikel 7:907 Burgerlijk Wetboek ingediend en geregistreerd onder zaaknummer 200.191.713. Het verzoekschrift strekt tot verbindend verklaren van een overeenkomst ter collectieve afwikkeling van massaschade die tussen verzoeksters op 14 maart 2016 is gesloten. De verzoeksters zijn: Ageas, VEB, Deminor, SICAF, FortisEffect en Stichting FORsettlement.
  Op 24 maart 2017 om 10:00 uur zal de mondelinge behandeling van het verzoekschrift plaatsvinden.

  Meer over WCAM-Verzoekschrift Ageas S.A./N.V

 • ​Op 5 januari 2011 ontstond brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij de brand waren grote hoeveelheden chemische stoffen betrokken. Het bluswater en de chemicaliën zijn opgevangen in de riolering en afgedamde sloten en afgevoerd door het Waterschap Brabantse Delta. De gemeente Moerdijk maakt het bedrijfsterrein schoon, samen met de provincie Noord-Brabant.

  Meer over de zaak Chemie-Pack

 • ​Op 31 december 2013 hebben Stichting DES Centrum en een groot aantal bedrijven en verzekeraars bij het gerechtshof Amsterdam het verzoek ingediend om een tussen hen gesloten overeenkomst (schikking) verbindend te verklaren. De overeenkomst bevat een compensatieregeling voor kinderen van DES-dochters die lijden aan een of meer handicaps die mogelijk voortvloeien uit een te vroege geboorte. Het ging in deze procedure om het al of niet verbindend verklaren van de compensatieregeling. Het hof heeft op 24 juni 2014 beschikt in de zaak.

  Meer over de DES-regeling-zaak

 • In september 1999 wordt in Deventer een 60-jarige vrouw dood in haar woning aangetroffen. Zij is door verstikking en messteken om het leven gebracht. Haar financieel adviseur de 46-jarige Ernest L. wordt verdacht van de moord. Hij verzorgde haar financiën en was door haar tot executeur-testamentair benoemd. Ook was hij door het slachtoffer gevraagd om na haar overlijden voorzitter te worden van een stichting die vernoemd zou worden naar haar overleden echtgenoot en die het beheer over een aanzienlijk vermogen zou krijgen.

  Meer over de Deventer moordzaak

 • De verdachten zijn respectievelijk in 1994 en 1995 veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag op een vrouw, nadat zij onder dwang was meegenomen met de bedoeling om geld te stelen. Op 5 juni 2012 heeft advocaat-generaal Aben een vordering tot herziening ingediend bij de Hoge Raad. Het gaat om de veroordelingen voor de doodslag in 1993 op een vrouw in Chinees restaurant Peacock in Breda.

  Meer over de zaak Doodslag Chinees restaurant (Zes van Breda)
 • Guus K. wordt verdacht van twee soorten misdrijven. Enerzijds betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen 2001 en 2003 (overtreding van de Sanctiewet 1977 en de daarop gebaseerde Sanctieregeling Liberia 2001, 2002 en 2003). Daarnaast wordt K. vervolgd voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven gepleegd door Liberiaanse troepen tussen 2000 en 2002 (overtreding van de Wet Oorlogsstrafrecht).

  Meer over de zaak Guus K.

 • ​Turks-Koerdische bendeleider is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor huurmoorden, gijzelingen en drugshandel. Sinds 18 april 2012 loopt er een herzieningsverzoek in deze zaak bij de Hoge Raad.

  Meer over Huseyin B.

 • Zet gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft op 20 juni 2016 beslist dat de 2 mannen die in januari 2010 met hun scooter in Nijmegen op de vlucht gingen voor de politie en daarbij een dodelijk ongeval veroorzaakten, de cel in moeten.

  Meer over de Nijmeegse scooterzaak

 • Tijdens een stuntshow in Haaksbergen in september 2014 reed een monstertruck het publiek in. Hierbij kwamen 3 mensen om het leven, 28 mensen raakten gewond. In de nasleep van het ongeluk dienen bij de rechtbank Overijssel verschillend procedures.

  Meer over het ongeluk monstertruck Haaksbergen

 • ​De Hoge Raad laat in zijn uitspraak van 17 mei 2016 de vrijspraak van de Twentse ex-neuroloog Ernst J. in stand. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken nadat hij beschuldigd was van mishandeling van zijn patiënten.

  Meer over de Twentse ex-neuroloog Ernst J.

 • ​Op 4 januari 2013 vond een vechtpartij plaats op de Vestdijk in Eindhoven. De camerabeelden van de vechtpartij zijn veelvuldig op televisie en internet verschenen. De rechtbank Oost-Brabant behandelt op 14 augustus 2013 de strafzaken tegen vier jonge mannen uit België. Het gaat om één meerderjarige en drie minderjarige verdachten. Twee van de Belgische verdachten (van vijftien en zeventien jaar oud) meldden zich eind januari in Nederland en zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank Oost-Brabant. De twee jongens zaten tot eind februari in voorlopige hechtenis in Nederland en zijn erna onder voorwaarden geschorst. Half mei was in hun zaken de regiezitting bij de kinderrechter. De zaken konden nog niet inhoudelijk worden behandeld, omdat het openbaar ministerie het onderzoek nog niet had afgerond. Twee andere verdachten (van toen zeventien en negentien jaar oud) zijn in mei en juni vanuit België overgeleverd aan Nederland. De twee jonge mannen zitten tot aan de inhoudelijke behandeling in voorlopige hechtenis.

  Meer over de vechtpartij Vestdijk Eindhoven

 • ​Op 27 mei 2013 is bij het gerechtshof Amsterdam een verzoekschrift op grond van artikel 7:907 Burgerlijk Wetboek ingediend en geregistreerd onder zaaknummer 200.127.525. Het verzoekschrift strekt tot verbindend verklaren van de overeenkomst ter collectieve afwikkeling van massaschade die tussen verzoeksters op 24 mei 2013 is gesloten. In de zaak zijn twee tussenbeslissingen gegeven. Op 4 november 2014 heeft het hof een einduitspraak gedaan.

  Meer over WCAM - verzoekschrift DSB