Laden...

Rechtspraak magazine

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Raad voor de rechtspraak > Rechtspraak magazine

Het magazine Rechtspraak richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in rechtspraak. Het magazine verschijnt 4 keer per jaar.  Rechtspraak wordt verstuurd aan relaties en wordt verspreid via displays in de openbare ruimtes van de gerechten en via de vestigingen van het Juridisch Loket.

U kunt zich er kosteloos op abonneren. Vermeld uw naam en adresgegevens.

Cover Rechtspraak magazine  
 
 

Rechtspraak magazine 4, 2020 (december)

Zo’n 2.500 rechters en raadsheren behandelen jaarlijks 1,5 miljoen rechtszaken. Wie dat zijn, wat zij doen en wat ze meemaken lees je in Rechtspraak. Trouwe lezers weten dat de achterpagina van ons blad altijd gereserveerd is voor een bijzondere rechter. Iemand die gespecialiseerd is in een bepaald rechtsgebied bijvoorbeeld. Die niet alleen de wetgeving over haven- en scheepvaartzaken kent, maar ook weet hoe een groot schip bestuurd wordt en hoe radarsystemen werken. Zodat ze kan ontrafelen wat er misging voordat twee schepen op elkaar botsten.
Hoe kan je rechtvaardig oordelen over een militair die over de schreef gaat, als je niets weet over de eisen die aan hem gesteld worden tijdens buitenlandse missies? En hoe beslis je dat een tbs’er vrijkomt zonder kennis van de psychiatrie? Om die reden kent de rechtspraak een aantal bijzondere kamers.
Er zijn ook rechters die andere bijzondere dingen doen. Een kenniscentrum oprichten over cybercrime bijvoorbeeld, waar hun collega’s informatie kunnen vinden over hacking, spoofing, fishing of afschuwelijke kinderpornonetwerken. Rechters die alles weten over wraking, zich inzetten voor gesprekken tussen daders en slachtoffers, die rechtszaken behandelen in het Fries of over de wereld reizen om getuigen van oorlogsmisdaden te horen.

Informatie van voor 1 januari 2017 vindt u in het online archief rechtspraak.nl.
Dit doet u het beste op een computer, laptop of tablet.