Requisitoir, apostille of descente. Termen die rechters, officieren van justitie en advocaten regelmatig gebruiken, maar waarvan veel andere mensen vaak niet weten wat ze betekenen. Nu gaat dit nog om losse, juridische woorden. Nog ingewikkelder wordt het als in een tekst of rechterlijke uitspraak niet alleen wat vaktermen staan, maar hele zinnen doorspekt zijn met juridische taal.
De laatste jaren worden er binnen de Rechtspraak stappen gezet als het gaat om het begrijpelijker maken van teksten, van uitspraken tot teksten op de website. 'Klare taal' wordt dat genoemd. Maar het blijkt vaak lastig om juridische teksten te versimpelen. Waarom is dat zo? Rechtspraak magazine zocht het uit en vond daar verschillende verklaringen voor. In deze speciale uitgave lees je daar meer over.
Speciale uitgave? Jazeker, want we hebben in deze editie van Rechtspraak de 'Wabliefjes' gebundeld. In deze vaste rubriek leggen we uit wat een juridische term precies betekent. In normale woorden. Door ze te bundelen willen we je een handig overzicht bieden. En kom je een keer een tekst tegen waarin zo'n term staat? Dan hopen we dat door dit magazine die tekst automatisch wat meer 'klare taal' voor je wordt.