Laden...

"Wablief?!"

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Rechtspraak magazine

Het magazine Rechtspraak richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in rechtspraak. Het magazine verschijnt onregelmatig. Rechtspraak wordt verstuurd aan relaties en wordt verspreid via displays in de openbare ruimtes van de gerechten en via de vestigingen van het Juridisch Loket.

"Wablief?!"

‘Waarom zo moeilijk?’

Afbeelding van rechter Meijer  
 

Waarom schrijven juristen in zulke moeilijke taal? Kan dat ook anders? En hoe moet dat dan? Rechtspraak magazine ging al eens op zoek naar de redenen waarom juristen die moeilijke taal gebruiken en zette verschillende oorzaken op een rij

Abonneren op Rechtspraak?

U kunt zich kosteloos op abonneren op het Rechtspraak magazine.

Stuur een bericht via onderstaande knop en vermeld uw naam en adresgegevens.

Rechtspraak magazine 3, 2021 (november)

Requisitoir, apostille of descente. Termen die rechters, officieren van justitie en advocaten regelmatig gebruiken, maar waarvan veel andere mensen vaak niet weten wat ze betekenen. Nu gaat dit nog om losse, juridische woorden. Nog ingewikkelder wordt het als in een tekst of rechterlijke uitspraak niet alleen wat vaktermen staan, maar hele zinnen doorspekt zijn met juridische taal.

De laatste jaren worden er binnen de Rechtspraak stappen gezet als het gaat om het begrijpelijker maken van teksten, van uitspraken tot teksten op de website. 'Klare taal' wordt dat genoemd. Maar het blijkt vaak lastig om juridische teksten te versimpelen. Waarom is dat zo? Rechtspraak magazine zocht het uit en vond daar verschillende verklaringen voor. In deze speciale uitgave lees je daar meer over.

Speciale uitgave? Jazeker, want we hebben in deze editie van Rechtspraak de 'Wabliefjes' gebundeld. In deze vaste rubriek leggen we uit wat een juridische term precies betekent. In normale woorden. Door ze te bundelen willen we je een handig overzicht bieden. En kom je een keer een tekst tegen waarin zo'n term staat? Dan hopen we dat door dit magazine die tekst automatisch wat meer 'klare taal' voor je wordt.

 
 
 

 


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.