Laden...

Dood Peter R. de Vries

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Dood Peter R. de Vries
'Justitieel Complex SchipholBloemenzee in de Lange Leidsedwarsstraat [foto: ANP/Robin Utrecht]

Stand van zaken

Op 23 januari 2024 begon bij rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling in de zaak rondom de dood van Peter R. de Vries. 

Er zijn in totaal 9 verdachten: de vermoedelijke schutter en de vermoedelijke chauffeur van de vluchtauto (onderzoek Iraklia), de vermoedelijke opdrachtgever(s) en andere betrokkenen bij de schietpartij (onderzoek Hendon). 

Op woensdag 12 juni 2024 is het vonnis in deze zaak.

Samenvatting

Op 6 juli 2021 werden kort na de schietpartij 2 verdachten gearresteerd: Delano G. en Kamil E. (onderzoek Iraklia). Zij zitten sindsdien in voorarrest. De inhoudelijke behandeling van Iraklia was op 7 en 15 juni 2022. Op 11 juli 2022 heropende de rechtbank de behandeling van de rechtszaak, omdat er nieuwe stukken aan het dossier moesten worden toegevoegd. Daardoor werd de geplande uitspraak uitgesteld.

In het strafrechtelijk onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de schietpartij en andere betrokkenen (onderzoek Hendon) zijn 5 verdachten gearresteerd: Gerower M., Erickson O., Krystian M., Konrad W. en Christopher W. Deze laatste verdachte is weer vrijgelaten. De zittingscombinatie Hendon heeft op 1 november 2022 besloten dat de zaken van deze verdachten worden verwezen naar de zittingscombinatie van strafzaak Iraklia, voor gelijktijdige behandeling en afdoening.

Op 3 november 2022 vond een regiezitting in de strafzaak Iraklia plaats. Op die zitting is onder andere beslist dat de strafzaak Iraklia opnieuw wordt aangevangen en dat het dossier Hendon wordt gevoegd in de strafzaken tegen de verdachten in Iraklia, en vice versa. Zie ook: Veelgestelde vragen inzake strafzaak Iraklia (3 november 2022).

Op 6 januari 2023 vond de eerste gezamenlijke pro-formazitting plaats in de strafzaken Iraklia en Hendon. Op 23 januari werd een 6e verdachte aangehouden in het onderzoek Hendon,  Ludgardo S. Op 3 april is een 7e verdachte aangehouden in het onderzoek Hendon, Divainy K. In totaal zijn er nu 9 verdachten.

Op 23 januari 2024 begon de inhoudelijke behandeling.


Huidige fase strafzaak

 1. Voorbereiding
  Done
 2. Pro-formazittingen
  rechtbank Done
 3. Inhoudelijke behandeling
  rechtbank Active stap
 4. Uitspraak
  rechtbank te nemen stap

Agenda vervolg inhoudelijke behandeling (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum
Omschrijving
15 mei 2024
Pro-formazitting
12 juni 2024, 11.00 uur
Uitspraak

De zittingen worden gehouden in 'de Bunker', de rechtbank in Amsterdam-Osdorp

Ontwikkelingen tot nu toe bij de rechtbank

DatumOmschrijving
Meer informatie
29 februari 2024
Laatste zitting van de inhoudelijke behandeling

23 januari 2024
Aanvang inhoudelijke behandeling (informatie vooraf)

30 november 2023Pro-formazitting (informatie vooraf)

5 september 2023Regiezitting (informatie vooraf)

13 juni 2023Pro-formazitting (informatie vooraf)

4 april 2023Het OM maakt bekend dat gisteren een 7e verdachte is aangehouden in het strafrechtelijk onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de schietpartij en andere betrokkenen (onderzoek Hendon). In totaal zijn er nu 9 verdachten.

24 maart 2023Pro-formazitting (informatie vooraf)

23 januari 2023Aanhouding van een 6e verdachte (Ludgardo S.) in het strafrechtelijk onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de schietpartij en andere betrokkenen (onderzoek Hendon). In totaal zijn er nu 8 verdachten.

6 januari 2023Gezamenlijke pro-formazitting in de strafzaken Iraklia en Hendon (informatie vooraf). De rechtbank heeft besloten dat alle verdachten blijven vastzitten.

3 november 2022

De rechtbank besluit tijdens een regiezitting van zaak Iraklia dat die strafzaak opnieuw wordt aangevangen en dat het dossier Hendon wordt gevoegd in de strafzaken tegen de verdachten in Iraklia, en vice versa. Zie ook: Veelgestelde vragen inzake strafzaak Iraklia (3 november 2022).

Zie: ontwikkelingen Iraklia vóór 3 november 2022
Zie: ontwikkelingen Hendon vóór 3 november 2022


Zitting bijwonen en persinformatie

Belangstellenden kunnen de zittingen volgen in een van de videozalen in de rechtbank. Vooraf aanmelden is niet nodig. In verband met de privacy van de betrokkenen is er geen livestream.

In de gehele rechtbank geldt een streng verbod op het maken van foto's en beeld- en geluidsopnames. In de videozalen voor belangstellenden dienen mobiele telefoons en andere apparatuur te worden uitgeschakeld en opgeborgen. Op naleving van de regels wordt toegezien door de parketpolitie.

Journalisten die een zitting willen bijwonen, dienen zich vooraf aan te melden bij de afdeling Communicatie van de rechtbank Amsterdam via info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar de afdeling Communicatie van de rechtbank Amsterdam: info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl

volg ons op X (Twitter) Volg ons op X (Twitter)