Strafzaak tegen Willem Holleeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Strafzaak tegen Willem Holleeder

Stand van zaken

Foto van een zittingszaal in de extra beveiligde rechtbank de Bunker Zittingszaal in de extra beveiligde rechtbank de Bunker [foto: Hollandse Hoogte]

Op 5 februari 2018 ging de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder van start bij de rechtbank Amsterdam. De zittingen vinden plaats in de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Agenda

De actuele planning vindt u hieronder. Alle data staan ook in dit overzicht (pdf, 376,5 KB). De planning wijzigt regelmatig. De meeste zittingen worden gehouden in de beveiligde rechtbank (de Bunker) in Osdorp. Een enkele keer vindt de zitting plaats op de rechtbank aan de Parnassusweg. De zittingen beginnen standaard om 10.00 uur, tenzij anders aangegeven. Let op: het aantal plaatsen op de publieke tribune is beperkt, zie ook hieronder 'Zitting bijwonen'.

>Alles uitklappen
 • Datum Omschrijving
  Donderdag 7 maartPleidooi
  Vrijdag 8 maartPleidooi
  Maandag 11 maartVervallen
  Dinsdag 12 maartPleidooi
  Donderdag 14 maartPleidooi
  Vrijdag 15 maartPleidooi
  Maandag 25 maartBenadeelde partijen en repliek
  Dinsdag 26 maartVervallen
  Donderdag 28 maartVervallen
  Vrijdag 29 maartVervallen
  Maandag 1 aprilVervallen
  Dinsdag 2 aprilDupliek en laatste woord
  Donderdag 4 aprilVervallen
  Vrijdag 5 aprilVervallen
  Donderdag 9 meiPro forma-zitting
  Donderdag 4 juliUitspraak

Zitting bijwonen

De behandeling van de zaak is openbaar. In principe is het dan ook mogelijk om de zittingen als publiek bij te wonen. De zittingen vinden plaats in de Bunker, Zuidermolenweg 1, Amsterdam Osdorp. Op dinsdag 2 april (onder andere het laatste woord van de verdachte) kan de zaak ook via video worden gevolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg.


Zitting bijwonen in de Bunker

Het aantal plaatsen op de tribune in de Bunker is zeer beperkt en journalisten hebben voorrang op andere belangstellenden. Er is geen garantie op een plaats op de publieke tribune.

Let op: mobiele telefoons en andere communicatiemiddelen (laptops, tablets) mogen het gebouw niet in. Er zijn geen kluisjes om spullen in op te bergen.

Vooraf aanmelden is niet mogelijk. Iedere bezoeker moet een legitimatiebewijs laten zien. Er is geen eetgelegenheid in de Bunker.

Zitting volgen via de videoverbinding

Op dinsdag 2 april kan de zaak ook via video worden gevolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg.

Ook op de Parnassusweg geldt dat het aantal plaatsen beperkt is en dat er dan ook geen garantie is dat het publiek naar binnen kan. Vooraf aanmelden is niet mogelijk. Iedere bezoeker moet een legitimatiebewijs laten zien.

Let op: mobiele telefoons en andere (draagbare) communicatiemiddelen mogen in de zaal niet ingeschakeld zijn. Ook is het niet toegestaan om beeld- of geluidsopnames te maken. Dit verbod geldt niet alleen in de zaal, maar ook in de hal en alle andere ruimtes in de rechtbank.

Zitting bijwonen als pers

Journalisten dienen zich vooraf te accrediteren. Neem hiervoor contact op met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam via 088-3611440 of info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Procedure

 1. Pro-formazittingen Genomen stap
 2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Actieve stap
 3. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Laatste nieuws

Geen verdere openheid over overeenkomsten OM en Sonja Holleeder

Sonja Holleeder – getuige in het proces tegen Willem Holleeder – en het Openbaar Ministerie hoeven geen verdere openheid van zaken te geven over de transactie en de strafbeschikking die zij in 2011 en 2016 overeen zijn gekomen. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist. Daarmee wordt een verzoek van de verdediging van Willem Holleeder afgewezen.

De strafzitting: hoe komt een uitspraak van de rechter tot stand?

De officier van justitie vertelt waarvan hij de verdachte verdenkt. De rechter ondervraagt de verdachte en doet onderzoek. De officier van justitie vertelt of/waarom hij de verdachte schuldig vindt en welke straf/maatregel passend is. De advocaat verdedigt de verdachte en vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. De verdachte krijgt het laatste woord.

Ontwikkelingen

Datum         

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

28-06-2018De voorlopige hechtenis van Willem Holleeder in het eerste dossier van zijn strafzaak, wordt niet opgeheven. De rechtbank heeft het verzoek daartoe van de advocaten van Holleeder afgewezen.
23-03-2018De rechtbank heeft beslist dat Sonja Holleeder – getuige in het proces tegen Willem Holleeder – en het Openbaar Ministerie geen verdere openheid van zaken hoeven te geven over de transactie en de strafbeschikking die zij in 2011 en 2016 overeen zijn gekomen. Daarmee wordt een verzoek van de verdediging van Willem Holleeder afgewezen.
21-03-2018Vanaf vrijdag 23 maart kan het strafproces tegen Willem Holleeder de komende tijd ook worden gevolgd in de rechtbank aan de Parnassusweg via een live videoverbinding. Net als in de Bunker is ook hier het aantal plaatsen beperkt.
23-02-2018De rechtbank bepaalt, naar aanleiding van een verzoek van de verdediging, dat het OM meer informatie moet geven over de afspraken met Sonja Holleeder. Het proces-verbaal hierover moet uiterlijk 9 maart door het OM aan de rechtbank overlegd worden.
06-02-2018De strafzaak tegen W. Holleeder (Vandros) is van start gegaan. In deze planning (pdf, 376,5 KB) kunt u zien op welke dagen er zittingen zijn. Let op: de planning kan aan verandering onderhevig zijn.
05-02-2018De rechtbank heeft bepaald dat van de ondervraging van verdachte noch visuele, noch audio opnamen gemaakt mogen worden.
29-01-2018Op maandag 5 februari start bij de rechtbank Amsterdam de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. De zitting begint om 10.00 uur en vindt plaats in de Bunker, Zuidermolenweg 1 in Amsterdam Osdorp. Publiek kan de zittingen bijwonen, maar alleen als er voldoende plaatsen beschikbaar zijn.
23-12-2017Willem Holleeder wordt tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak als eerste ondervraagd. Daarna worden de getuigen gehoord, waaronder de zussen en ex-vriendin van Holleeder.
23-05-2017Holleeder blijft in voorlopige hechtenis. Hij mag niet nu al de drie jaar gevangenisstraf uitzitten die hij nog open heeft staan.
22-02-20173 getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder worden niet uitsluitend en ook niet al op korte termijn in een openbare zitting gehoord.

Procesdeelnemers

 
 

Rechtbank

De volgende rechters behandelen deze zaak:

 • dhr. mr. F.M. Wieland (voorzitter)
 • mw. mr. B.E. Mildner
 • mw. mr. M.A.E. Somsen
 • mw. mr. M.C. Eggink

Openbaar Ministerie

De volgende officieren van justitie behandelen deze zaak:

 • dhr. mr. L. Stempher
 • mw. mr. S. Tammes

Verdediging

De advocaten van de verdachte zijn dhr. mr. S.L.J. Janssen en dhr. mr. R. Malewicz.

Persvoorlichting rechtbank Amsterdam

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Amsterdam

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

Nieuwsberichten over de strafzaak tegen Willem Holleeder - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuwsberichten over de strafzaak tegen Willem Holleeder