Laden...

Herziening

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechter > Herziening

Herziening, ook wel revisie genoemd, kan in uitzonderlijke gevallen een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling ongedaan te maken. De veroordeelde kan bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek indienen. Dit is een verzoek aan de Hoge Raad der Nederlanden om een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling ongedaan te maken.

Wanneer is herziening van strafrechtelijke veroordeling mogelijk?

                   

Onherroepelijke veroordeling

Een veroordeling is onherroepelijk als er geen mogelijkheid meer is voor de veroordeelde om in beroep te gaan. Bijvoorbeeld omdat het hoger beroep en cassatieberoep zijn verworpen. Of omdat de termijnen hiervoor niet meer open staan.

Nieuwe gegevens

Voorwaarde is dat er nieuwe gegevens zijn, zoals een deskundigenbewijs. Het gaat hierbij om gegevens waarbij de rechter waarschijnlijk tot een ander oordeel zou zijn gekomen als deze tijdens het proces bekend waren geweest.

Herzieningsverzoek gehonoreerd

Wanneer de Hoge Raad een verzoek tot herziening gegrond verklaart, wordt de rechtszaak opnieuw gedaan. Dit gebeurt door een gerechtshof dat nog niet eerder over de zaak heeft geoordeeld. Het gerechtshof kan op basis van een nieuw onderzoek de verdachte vrijspreken of de veroordeling in stand houden.

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.