Laden...

Belanghebbende

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

U bent belanghebbende in een juridische procedure als u een rechtstreeks belang heeft bij een rechtszaak. Aan welke voorwaarden u moet voldoen en wat het betekent om belanghebbende te zijn, hangt af van het soort zaak.

Rechtszaak tegen de overheid starten

Rechtszaken tegen de overheid vallen onder het bestuursrecht. Bij het bestuursrecht neemt de rechter uw zaak alleen inhoudelijk in behandeling als u een rechtstreeks belang heeft. Dit kan een individueel belang, collectief of algemeen belang zijn.

Afschrift verzoekschrift ontvangen

Als u een oproepbericht en een afschrift van een verzoekschrift heeft ontvangen, bent u belanghebbende in een civiele zaak. In het verzoekschrift staat wie de rechtszaak is gestart en wat het verzoek inhoudt.

Wanneer u schade heeft geleden door een overtreding of strafbaar feit, heeft u wel een rechtstreeks belang bij de zaak, maar bent u geen belanghebbende. In dit geval bent u benadeelde, oftewel slachtoffer.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.