Laden...

Procedure visum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Visumaanvraag > Procedure visum

Is uw aanvraag voor een visum afgewezen en uw bezwaar hiertegen ook? Dan kunt u een beroepsprocedure starten bij de bestuursrechter. Lees hier over de stappen die u moet doorlopen in de beroepsprocedure. Een advocaat inschakelen is niet verplicht, maar mag wel.


 De beroepsprocedure visumaanvraag bestaat uit de volgende stappen

>Alles uitklappen

  • U start de beroepsprocedure visumaanvraag door het formulier Verzoekschrift/beroepschrift CIV (pdf, 675,3 KB) in te vullen en op te sturen naar het Centraal Inschrijfbureau Vreemdelingenzaken (CIV) in Haarlem. Dit moet binnen 4 weken nadat uw bezwaar is afgewezen. De datum staat op de ‘beschikking op bezwaar’.

    Het Centraal Inschrijfbureau Vreemdelingenzaken
    p/a Rechtbank Noord-Holland
    Postbus 1621
    2003 BR Haarlem
    Of start een Veilig Mailcontact met Centraal Inschrijfbureau Vreemdelingenzaken (zivver.com)

    Voorbeeld

    De beschikking op bezwaar is gedateerd op 12 juli. Stuurt u op 12 augustus uw formulier naar het CIV, dan bent u 3 dagen te laat. De rechtbank neemt uw zaak niet meer in behandeling.

    Tegenpartij informeren

    De rechtbank informeert uw tegenpartij dat u een beroepsprocedure bent gestart.


  • De rechtbank stelt u in de gelegenheid om schriftelijk toe te lichten wat er volgens u mis is met het afwijzingsbesluit over uw visumaanvraag. U dient uw toelichting in binnen de termijn die de rechtbank u laat weten.

    Geen toelichting, geen rechtszaak

    Stuurt u geen toelichting, dan behandelt de rechtbank uw zaak niet meer. Hetzelfde geldt als de rechtbank uw toelichting te laat ontvangt. In dat geval wordt uw beroep 'kennelijk niet-ontvankelijk' verklaard. 


  • De minister van Buitenlandse Zaken is formeel uw tegenpartij (verweerder) in deze zaak over uw visumaanvraag. In de praktijk voert de IND, namens de minister, het verweer. De rechtbank vraagt aan de IND om een verweerschrift te schrijven en om alle stukken van de zaak op te sturen.


  • U en de IND ontvangen een uitnodiging voor de zitting. In die uitnodiging staat wanneer (datum) en waar (locatie) de zitting plaatsvindt.

    Advocaat of gemachtigde

    Aangezien u niet in Nederland bent, kunt u niet zelf naar de zitting komen. Als u een advocaat of gemachtigde heeft ingeschakeld, gaat deze namens u naar de zitting. Heeft u deze niet ingeschakeld, dan behandelt de rechter de zaak over uw visumaanvraag op grond van uw schriftelijke stukken.

    Openbaar

    De zitting van een beroepsprocedure visumaanvraag is in beginsel openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. De rechter kan in bepaalde situaties beslissen dat de zitting (deels) zal plaatsvinden met gesloten deuren.
    Zitting bijwonen

    Tolk

    De zitting is in het Nederlands. Als uw gemachtigde de Nederlandse taal onvoldoende begrijpt en/of spreekt, is een tolk raadzaam. 

    Getuige

    Als u een getuige wilt oproepen of meebrengen, dan moet u dat uiterlijk 10 dagen voor de zitting schriftelijk laten weten aan de rechter en aan het bestuursorgaan (overheidsorganisatie). De rechter beslist of hij de getuige aan het woord laat.


  • De rechter doet over het algemeen binnen 6 weken uitspraak. Heeft hij meer tijd nodig, dan laat de rechter u dat tijdig weten. U krijgt de uitspraak toegestuurd. Als u een advocaat heeft ingeschakeld, ontvangt deze de uitspraak. De rechter kan verschillende uitspraken doen:

    Gegrond

    De rechter stelt u in het gelijk en verklaart het beroep aangaande uw visumaanvraag gegrond. De rechter kan:

    • de Visadienst de opdracht geven het bezwaar opnieuw te behandelen en een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de uitspraak               
    • eventueel ook beslissen dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven               
    • zelf een nieuw besluit nemen 


    Nieuw besluit Visadienst

    Als de rechter u gelijk geeft, heeft u nog niet altijd zekerheid over uw visum. Vaak moet de Visadienst een nieuw besluit nemen, waarin de aanwijzingen van de rechter worden gevolgd. Houd er rekening mee dat het ‘verbeterde’ besluit van de Visadienst nog steeds kan betekenen dat u geen visum krijgt.

     

    Voorbeeld:
    De rechter vindt dat de Visadienst het besluit niet goed heeft gemotiveerd. De IND verbetert de motivering, maar komt opnieuw tot de conclusie dat u niet in aanmerking komt voor een visum.

     

    Rechtsgevolgen besluit in stand blijven


    Soms wordt het besluit van de Visadienst vernietigd, maar oordeelt de rechter dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven. De redenen daarvoor staan in de uitspraak. In de praktijk betekent dit dat het besluit inhoudelijk in stand blijft en de Visadienst geen nieuw besluit hoeft te nemen.

    Ongegrond

    De rechter geeft u geen gelijk. De beslissing van de Visadienst blijft gehandhaafd.



  • In visumzaken is geen hoger beroep mogelijk. U kunt niet naar een hogere rechter.


Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd

Een beroepsprocedure over een visumaanvraag duurt minimaal 3 maanden.

Vraag en antwoord

Heb ik een advocaat nodig bij een beroepsprocedure over een visumaanvraag?

Nee, u bent niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Wat kost een beroepsprocedure voor een visumaanvraag?

Voor de beroepsprocedure visumaanvraag moet u griffierechten betalen. Schakelt u een advocaat in, dan zijn daar ook kosten aan verbonden.

Wanneer doet de rechter uitspraak over mijn visumaanvraag?

De rechter doet binnen 6 weken na sluiting van het onderzoek uitspraak.

Juridisch advies

De Rechtspraak geeft geen juridisch advies. Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en mogen daarom geen advies geven. Wilt u hulp met uw situatie, documenten, of iemand die het woord voor u doet tijdens een zitting? Dan heeft u een advocaat of juridisch adviseur nodig.

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.