Laden...

CBb en rechtbank Rotterdam verdiepen zich in de blockchain en PSD2

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb en rechtbank Rotterdam verdiepen zich in de blockchain en PSD2
Den Haag, 23 mei 2018

Wie na de recente berichtgeving over digitalisering van de rechtspraak het idee heeft gekregen dat rechters niet warm lopen voor de laatste ontwikkelingen in de digitale wereld heeft het toch echt mis. De opkomst en het getoonde enthousiasme bij het op donderdag 19 april jl. door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en de rechtbank Rotterdam (rechtbank) georganiseerde seminar Blockchain in the picture bewijzen het tegendeel.

In een inspirerende omgeving, waar liefhebbers van zowel zeventiende-eeuwse schilderkunst als moderne architectuur hun hart konden ophalen, namen verschillende sprekers de bestuursrechtjuristen van het CBb en de rechtbank mee naar een geheel andere wereld, die van de FinTechs. Met de implementatie van een nieuwe Europese richtlijn op het gebied van betaaldiensten (PSD2) in het vooruitzicht bereidden rechters en juridisch medewerkers zich voor op de uitdagingen waarmee nieuwe technieken, waaronder blockchain, de praktijk van het financieel toezichtrecht en het mededingingsrecht zullen confronteren.

Introductie in de (juridische aspecten van de) blockchaintechniek

Na het welkomstwoord van Theo Simons, president van het CBb, en een korte introductie van dagvoorzitter Henk-Jaap Albers, raadsheer bij het CBb, mocht de eerste spreker voor de pauze, Jeroen van Megchelen, CEO van LedgerLeopard, een poging wagen om de aanwezigen uit te leggen wat blockchain is, hoe die techniek werkt en welke voordelen daaraan zijn verbonden. In een dialoog met de zaal werd stukje bij beetje duidelijk welke wereld schuil gaat achter dit buzzword dat moet leiden tot een heuse paradigm shift. Kortom, voor velen werd duidelijk welke waarde blockchain kan hebben, al moet een ieder voor zich bepalen of sprake is van daadwerkelijk begrip of (en ook dat is winst) confusion on a higher level. Vervolgens was aan Sandra van Heukelom, advocaat-partner bij Pels Rijcken, de dankbare taak om enig juridisch licht in de duisternis te laten schijnen. Zij nam de toehoorders gepassioneerd mee op bekender terrein door de blockchain een meer juridische duiding te geven en verschillende praktijkvraagstukken (privacy, eigendom van data, aansprakelijkheid, mededinging) aan te stippen.

PSD2, FinTechs en mededinging

In het tweede deel van het programma, na de pauze, stond PSD2 centraal. De ene helft van het gezelschap liet zich door Arno Voerman, advocaat-partner bij Van Doorne, invoeren in het rijk van de FinTechs, de ontwikkelingen die daar gaande zijn en de wijze waarop PSD2 orde probeert te scheppen in de markt van betaaldiensten. Ondertussen vroeg Natalie Aartsen, teammanager directie Mededinging bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in de andere zaal aandacht voor de rol die ACM, naast de andere toezichthouders, kan spelen bij het bevorderen van concurrentie en innovatie op de betaalmarkt.

Uitspraken