Laden...

College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > College van Beroep voor het bedrijfsleven

Bezoekadres

Het CBb is voorlopig beperkt toegankelijk vanwege het coronavirus. Pers en publiek moeten zich vooraf aanmelden.

Bezoekadres (Bruggebouw)

Prins Clauslaan 14
2595 AJ Den Haag

Zittingsadres (Paleis van Justitie)

Prins Clauslaan 60
2595 AJ Den Haag
Route via Google Maps (google.nl)
Bekijk het Paleis van Justitie van binnen

Zittingsadres (gebouw Raad van State)

Kneuterdijk 22
2514 EN Den Haag
Routebeschrijving (raadvanstate.nl)

Telefoonnummer

088 362 39 10

Openingstijden

Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoek aan het CBb 

Bezoekinformatie

Mailen met het CBb

Om uw vertrouwelijke gegevens te beschermen, verzendt de Rechtspraak mail via een beveiligd platform (ZIVVER).
Veilig mailen met het CBb start via onderstaande knop.
Start veilig mailcontact met het CBb (app.zivver.com).

Maatregelen coronavirus

Maatregelen coronavirus bij het CBb
Maatregelen coronavirus vanuit de Rechtspraak

Over het CBb

Het CBb is één van de vier hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De andere drie zijn de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep.

Het CBb is de hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht en geeft leiding aan de rechtspraak op belangrijke terreinen. Het CBb behandelt zaken over bijvoorbeeld economische en landbouwsubsidies, regulering van markten, vervoer, meststoffen, dierenwelzijn, voedselkwaliteit, gezondheidsrecht, financieel toezicht, consumentenbescherming, mededingingsrecht en accountantstuchtrecht. In veel zaken speelt het recht van de Europese Unie een rol. Het CBb is daarmee een gespecialiseerde economische en Europeesrechtelijke bestuursrechter.

Met de andere drie hoogste rechters is het CBb daarnaast verantwoordelijk voor de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling in Nederland.
Het CBb is zowel rechter in eerste en enige aanleg als rechter in hoger beroep.

Zittingen

Op maandag tot en met vrijdag vinden er zittingen plaats in het Paleis van Justitie. De zittingen van het Fosfaatrechten Project 2 vinden plaats op maandag en donderdag.

Zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Als u de zitting wilt bijwonen, moet u zich vooraf aanmelden.

Aankondiging uitspraken

Iedere vrijdag vanaf 12.00 uur kunt u op de pagina Openbaarmaking en publicatie van uitspraken bekijken in welke zaken het CBb op dinsdag, de week erop, om 9.45 uur uitspraak doet. Als u bij de uitspraak aanwezig wilt zijn, moet u zich uiterlijk op de maandag tevoren om 13:00 uur, telefonisch of per e-mail, aanmelden.

De (eventueel geanonimiseerde) uitspraak staat op diezelfde dinsdag vanaf 14.00 uur in het uitsprakenregister. Uitspraken als bedoeld in de artikelen 8:54 en 8:75a van de Algemene wet bestuursrecht worden in beginsel niet gepubliceerd.

Regels en procedures

U kunt een beroepsprocedure bij het CBb starten.

Wilt u meer weten over de regels en procedures van het College van Beroep voor het bedrijfsleven?

Nieuws College van Beroep voor het bedrijfsleven  Nieuws College van Beroep voor het bedrijfsleven

 

 

Waarschuwing voormalig voorzitter EY Accountants in hoger beroep geschraptWaarschuwing voormalig voorzitter EY Accountants in hoger beroep geschrapthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Waarschuwing-voormalig-voorzitter-EY-Accountants-in-hoger-beroep-geschrapt.aspxDen Haag13-9-2021 22:00:00<p>Op 6 september 2019 legde de accountantskamer de toenmalig bestuursvoorzitter van EY  een waarschuwing op in verband met structurele tekortkomingen in het kwaliteitssysteem (www.tuchtrecht.nl,<a href="https://uitspraken.rechtspraak.nl/#zoekverfijn/zt%5b0%5d%5bzt%5d=+ECLI:NL:TACAKN:2019:59&zt%5b0%5d%5bfi%5d=AlleVelden&zt%5b0%5d%5bft%5d=Alle+velden&so=Relevance&ps%5b%5d=ps1"> ECLI:NL:TACAKN:2019:59</a>), omdat niet duidelijk was dat een boeterapport voor De Nederlandsche Bank was opgesteld door niet-accountants, die zich niet hoefden te houden aan de beroepsregels voor accountants.<br></p>
EasyJet krijgt ongelijk: tarieven Schiphol blijven in standEasyJet krijgt ongelijk: tarieven Schiphol blijven in standhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/EasyJet-krijgt-ongelijk-tarieven-Schiphol-blijven-in-stand.aspxDen Haag13-9-2021 22:00:00<p>Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de tarieven en voorwaarden die Schiphol hanteert sinds 1 april 2019. EasyJet verzocht de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vast te stellen dat de tarieven en voorwaarden in strijd waren met de regels van de Wet luchtvaart. ACM wees dat verzoek af, waartegen EasyJet bij het CBb in beroep ging.<br><br></p>
Vordering opnames van telefoongesprekken van Rodeler (NL) B.V. terechtVordering opnames van telefoongesprekken van Rodeler (NL) B.V. terechthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Vordering-opnames-van-telefoongesprekken-van-Rodeler-NL-BV-terecht.aspxDen Haag13-9-2021 22:00:00<p>Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat Rodeler (NL) B.V. onvoldoende meewerkte aan de vordering van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om opnames van telefoongesprekken met klanten te verstrekken. Het CBb laat de door AFM aan de beleggingsonderneming opgelegde last onder dwangsom om deze opnames te verkrijgen in stand. <br></p>