Laden...

College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > College van Beroep voor het bedrijfsleven

Op dinsdag 22 juni is de administratie telefonisch niet bereikbaar. Spoedzaken ingediend per fax, veilige e-mail (zivver) of in de digitale postkamer worden wel opgepakt.

 

Bezoekadres

Het CBb is voorlopig beperkt toegankelijk vanwege het coronavirus. Pers en publiek moeten zich vooraf aanmelden. U bent verplicht een mondkapje te dragen.

Bezoekadres (Bruggebouw)

Prins Clauslaan 14
2595 AJ Den Haag

Zittingsadres (Paleis van Justitie)

Prins Clauslaan 60
2595 AJ Den Haag
Route via Google Maps (google.nl)
Bekijk het Paleis van Justitie van binnen

Zittingsadres (gebouw Raad van State)

Kneuterdijk 22
2514 EN Den Haag
Routebeschrijving (raadvanstate.nl)

Telefoonnummer

088 362 39 10

Openingstijden

Maandag-vrijdag: 8.30-17.00 uur

Bezoek aan het CBb 

Bezoekinformatie

Mailen met het CBb

Om uw vertrouwelijke gegevens te beschermen, verzendt de Rechtspraak mail via een beveiligd platform (ZIVVER).
Veilig mailen met het CBb start via onderstaande knop.
Start veilig mailcontact met het CBb (app.zivver.com).

Maatregelen coronavirus

Maatregelen coronavirus bij het CBb
Maatregelen coronavirus vanuit de Rechtspraak

Over het CBb

Het CBb is één van de vier hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De andere drie zijn de Hoge Raad, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep.

Het CBb is de hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht en geeft leiding aan de rechtspraak op belangrijke terreinen. Het CBb behandelt zaken over bijvoorbeeld economische en landbouwsubsidies, regulering van markten, vervoer, meststoffen, dierenwelzijn, voedselkwaliteit, gezondheidsrecht, financieel toezicht, consumentenbescherming, mededingingsrecht en accountantstuchtrecht. In veel zaken speelt het recht van de Europese Unie een rol. Het CBb is daarmee een gespecialiseerde economische en Europeesrechtelijke bestuursrechter.

Met de andere drie hoogste rechters is het CBb daarnaast verantwoordelijk voor de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling in Nederland.
Het CBb is zowel rechter in eerste en enige aanleg als rechter in hoger beroep.

Zittingen

Op maandag tot en met vrijdag vinden er zittingen plaats in het Paleis van Justitie. De zittingen van het Fosfaatrechten Project 2 vinden plaats op maandag en donderdag.

Zitting bijwonen

De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Als u de zitting wilt bijwonen, moet u zich vooraf aanmelden.

Aankondiging uitspraken

Iedere vrijdag vanaf 12.00 uur kunt u op de pagina Openbaarmaking en publicatie van uitspraken bekijken in welke zaken het CBb op dinsdag, de week erop, om 9.45 uur uitspraak doet. Als u bij de uitspraak aanwezig wilt zijn, moet u zich uiterlijk op de maandag tevoren om 13:00 uur, telefonisch of per e-mail, aanmelden.

De (eventueel geanonimiseerde) uitspraak staat op diezelfde dinsdag vanaf 14.00 uur in het uitsprakenregister. Uitspraken als bedoeld in de artikelen 8:54 en 8:75a van de Algemene wet bestuursrecht worden in beginsel niet gepubliceerd.

Regels en procedures

U kunt een beroepsprocedure bij het CBb starten.

Wilt u meer weten over de regels en procedures van het College van Beroep voor het bedrijfsleven?

Nieuws College van Beroep voor het bedrijfsleven  Nieuws College van Beroep voor het bedrijfsleven

 

 

Boete NS definitief geschraptBoete NS definitief geschrapthttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Boete-NS-definitief-geschrapt.aspxDen Haag31-5-2021 22:00:00<p><span>NS hoeft definitief geen boete van 41 miljoen euro te betalen voor haar rol bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg in 2014. De rechtbank Rotterdam schrapte die boete eerder al. Vandaag wijst het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het hoger beroep van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen die rechtbankuitspraak af. </span></p>
Toch voldoende reden voor onderzoek naar fokkers Franse bulldoggenToch voldoende reden voor onderzoek naar fokkers Franse bulldoggenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/Toch-voldoende-reden-voor-onderzoek-naar-fokkers-Franse-bulldoggen.aspxDen Haag24-5-2021 22:00:00<p><span>Er zijn voldoende aanknopingspunten voor onderzoek naar overtredingen bij het fokken van Franse bulldoggen. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in een procedure van Stichting Dierenrecht. </span><br></p>
NZa mag marktmacht Emergis beteugelenNZa mag marktmacht Emergis beteugelenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/College-van-Beroep-voor-het-bedrijfsleven/Nieuws/Paginas/NZa-mag-marktmacht-Emergis-beteugelen.aspxDen Haag3-5-2021 22:00:00<p><span>Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag een uitspraak over de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de Zeeuwse ggz-zorgaanbieder Emergis in een marktanalysebesluit opgelegde verplichtingen. In december 2020 is Emergis een transparantieverplichting en een contracteerverplichting opgelegd vanwege haar aanmerkelijke marktmacht. Dit houdt in dat Emergis een Plan van Aanpak moet opstellen over hoe zij de komende drie jaren gaat werken aan een verbetering van de doelmatigheid van de zorg die zij levert. Ook zal Emergis dezelfde contractsvoorwaarden moeten accepteren als andere ggz-zorgaanbieders. Emergis is het daar niet mee eens. Zij heeft wel meer dan 50 procent marktaandeel, maar de zorgverzekeraars beschikken volgens haar over compenserende marktmacht. </span><br></p>